Tipuri de tractoare de tuns iarba, avantaje și dezavantaje pentru fiecare model

Un tractor de tuns iarba este cea mai puternică mașină dintre toate cele care te ajută să tunzi gazonul. Este cel mai avansat nivel de echipament, dar nu e nevoie neapărat să ai un teren de fotbal, pentru ca acesta să-și dovedească utilitatea. De la 500 de metri pătrați, ba chiar și mai puțin, tractoarele de tuns iarba reprezintă cea mai bună opțiune pentru un gazon impecabil.

Nu există o clasificare universal acceptată a mașinilor de tuns iarba cu scaun, dar pot fi, totuși, împărțite astfel:

  1. Rider: acest termen este folosit, în general, pentru tractoarele de dimensiuni mici de tuns iarba. Acestea sunt surorile mai mari ale mașinii de tuns iarba cu autopropulsie. Poți să le identifici ușor vizual, pentru că au motorul situat sub scaunul „șoferului”. Aceste minitractoare sunt modelele cele mai ieftine între tractoarele de tuns iarba, caracteristicile lor fiind perfecte pentru o suprafață prea mare pentru a mai fi deservită de o mașină de tuns iarba împinsă.
  2. Tractor de tuns iarba: aici intră tractoarele cu putere mare și dimensiuni mai mari decât cele tip rider. Sunt adevărate autoturisme care tund iarba și, spre deosebire de minitractoare, motorul acestora este situat în fața scaunului șoferului. La fel ca la mașini.

Este mai scump, dar și performanțele unui astfel de tractor de tuns iarba sunt pe măsură, atunci când ai de îngrijit suprafețe mai mari de 500 de metri.

  1. Tractor zero-turn: principala caracteristică a acestui tractor este că nu are volan, ci două manete, așezate în stânga și în dreapta șoferului; echipamentul se poate roti până la 180 de grade, pe loc. Avantajul față de un tractor normal este că, la întoarcere, nu lasă o porțiune de teren netunsă uniform.

Faptul că se poate roti pe loc te ajută să termini mai repede treaba și îi adaugă un aer mai profesionist. La fel și prețul său, însă, comparativ cu celelalte două tipuri de tractoare amintite.

Avantaje

Toate aceste tipuri de tractoare pentru tuns gazonul prezintă diverse particularități, în funcție de marcă și de modelul ales. Dar avantajele lor sunt impresionante, față de mașinile de tuns iarba clasice:

  1. Taie mai rapid: nu doar că, în utilizare, cuțitele unui tractor de tuns iarba se mișcă la viteze mai mari, ci mașina în sine are o viteză mai mare de deplasare. Asta se traduce în timp câștigat și în rezultate finale mai bune.
  2. Capacitate de lucru: nu doar că ajută, ci, de la anumite suprafețe în sus, întinderile de gazon nu pot fi întreținute corespunzător fără un tractor tuns iarba. Chiar și pentru cei care nu au întinderi mari de teren, un tractor reprezintă o mai mare comoditate în muncă, dat fiind că stai așezat. În plus, faci o singură descărcare, la final, față de mașinile clasice de tuns iarba. Asta pentru că sunt echipate cu rezervoare mai mari, pentru a colecta iarba tăiată.
  3. Funcționalitate: unele dintre aceste mașini sunt echipate cu accesorii care permit realizarea de munci agricole chiar și dincolo de simpla tundere a ierbii. Vorbim de sădit semințe, de scarificator, de arat și multe altele. Toate aceste caracteristici într-un singur tractor.
  4. Ușurință în utilizare: o dată depășit momentul acomodării cu această mașină, nu vei mai dori să te întorci la alte aparate de tuns iarba. Funcționarea sa, similară cu a unui autoturism, te va face să te obișnuiești rapid și chiar să-ți facă plăcere să petreci timp îngrijind gazonul.

Dezavantaje

Există, ca la orice alte aparate sau mașini, și dezavantaje. Acestea ar fi:

  1. Zgomotul: puterea mai mare și cilindreea superioară implică o poluare acustică ridicată. Tu vei fi chiar primul care o va suferi. Înainte să te decizi pentru un model de tractor de tuns iarba, interesează-te de emisiile acestuia și de nivelul de zgomot produs. În orice caz, folosește căști protectoare atunci când utilizezi o astfel de utilitară.
  2. Depozitarea: fiind mașini de dimensiuni mai mari decât banalele mașini de tuns iarba, ai nevoie și de un spațiu de depozitare: un garaj, un șopron etc. În cazul în care condițiile meteo îți permit, le poți lăsa și afară, dar cel mai bine este să le cumperi o husă de protecție pentru perioadele în sunt nefolosite.
  3. Prețul: banii sunt importanți, prețul unui asemenea tractor nu este la îndemâna oricui. Dar, pe de altă parte, nici nu are oricine suprafețe mari de gazon de întreținut.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.