TIR-urile din Olanda, blocate in vamile romanesti


 

Toate transporturile de seminte si flori din Olanda sunt verificate, incepand de sambata, in toate vamile din tara, deoarece exista suspiciunea ca acestea ar fi purtatoare ale unor bacterii. Controale riguroase se fac si TIR-urilor care transporta fructe, legume sau alte marfuri provenite din Olanda, astfel ca s-a nascut deja suspiciunea ca masura luata de ANAF vine ca un raspuns la refuzul guvernului olandez de a vota in favoarea aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

 

Echipe ale Agentiei Nationale Fitosanitare (ANF) au prelevat probe pentru analize, iar pana la primirea rezultatelor, adica sfarsitul saptamanii viitoare, transporturile de seminte si bulbi de flori vor ramane blocate. Probele vor fi analizate in laboratorul central al ANF.

In paralel, Garda Financiara controleaza documentele de insotire a marfurilor. De fapt, este o actiune comuna a Garzii Financiare, a Directiei Agricole, Directiei Sanitar-Veterinare si a Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor, dispusa de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Daca autotrenurile sunt trase pe dreapta in vami, in tara sunt supuse unor controale amanuntite depozitele cu seminte si bulbi de lalele. Intr-un depozit din judetul Ilfov, in care se aflau 20 de tone de seminte de flori si bulbi aduse din Olanda, echipele ANAF si ANPC, care aveau suspiciunea ca marfa continea si substante daunatoare oamenilor, au constatat ca transportul fusese comandat de o firma care era desfiintata de mai multi ani, iar unele etichete contineau mentiuni referitoare la substante interzise si periculoase. Din cutiile in care se afla marfa au fost prelevate probe care vor fi analizate, rezultatul lor urmand sa fie facut public saptamana viitoare. Prezenta inspectorilor in depozitul respectiv a generat nemultumirea mai multor personae, care i-au amenintat.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.