Topul sectoarelor economice cu cele mai eficiente lanțuri de distribuție

Cele mai multe companii din România care şi-au eficientizat distribuţia mărfurilor pentru piaţa internă şi de export, pe baza sistemului de închiriere a paleţilor, provin din sectoarele producătoare de ulei vegetal, ambalaje, zahăr și din sectorul de produse de curățenie și igienă personală.

Clasamentul este furnizat de filiala locală a CHEP, lider mondial în servicii de închiriere a paleţilor, pe baza analizei structurii lanțului logistic al producătorilor autohtoni, multinaționalelor cu fabrici în România și importatorilor din industria bunurilor de larg consum,  la 31 martie 2017.

Piața de ulei vegetal îmbuteliat înregistrează cel mai ridicat nivel de penetrare a soluţiei bazate pe închirierea de paleţi. În prezent, toţi producătorii locali folosesc şi acest model logistic, în comun cu alte companii din lanţul de distribuţie.

Pe locul 2 în topul sectoarelor economice în care companiile au trecut la sistemul de închiriere este piaţa de ambalaje din carton pentru bunuri de consum şi industrie (nouă producători din top 10), urmată de sectorul zahărului (patru dintre cei mai importanți cinci producători), piața de produse de curăţenie şi îngrijire personală (patru producători din top 5) și sectorul de morărit şi panificaţie (şapte producători din top 10).  

Producătorii și importatorii care au trecut de la managementul propriu al paleţilor, la sistemul de închiriere și externalizare a managementului echipamentelor au obţinut un nivel crescut de eficienţă în bugetul logistic, de până la 30% pe fluxurile externalizate, după primul an.

Pentru companiile din clasament, principalii factori de influenţă în decizia de conversie la noul model logistic au fost: blocarea capitalului în parcul de paleți, recuperarea dificilă din piaţă a paleţilor (atât de la retaileri, cât şi de la distribuitori), nevoia de îmbunătăţire a disponibilităţii la raft şi presiunile legislative referitoare la ambalajele puse pe piaţă.

Conform datelor analizate până la 31 martie, cel mai mare volum de paleţi închiriaţi se înregistrează în sectorul de produse de curăţenie şi de igienă personală, pentru care se emit anual 700.000 de fluxuri de paleţi, urmat de sectoarele de băuturi (662.000), ulei vegetal (375.000), morărit şi panificaţie (290.000), ambalaje (212.000) şi zahăr (109.000).

Compania a raportat venituri totale de 39,9 milioane RON (8,8 milioane EUR) din închirierea paleţilor, pentru anul fiscal încheiat la 30 iunie 2016, în creştere cu aproximativ 26% faţă de anul fiscal precedent, când a înregistrat o cifră de afaceri de 31,4 milioane RON (7 milioane EUR).

Companiile autohtone de producţie, multinaționalele cu fabrici în România și importatorii închiriază anual 3 milioane de paleţi albaștri. CHEP România acoperă circa 15% din piața serviciilor logistice cu paleţi, față de 10% în 2015 și își menține prognoza pentru o rată de creştere anuală medie de 20% până în 2020.


În sistemul de închiriere a paleților, companiile solicită paleţii de care au nevoie pentru a-şi expedia produsele către comercianţi, urmând ca CHEP să colecteze din piaţă după descărcarea mărfurilor, să inspecteze şi să recondiţioneze paleţii, înainte de a îi repune în circuit. Pentru producătorii şi importatorii de bunuri de larg consum alimentare şi non-alimentare, conversia la sistemul de închiriere elimină investiţia în echipamente şi costurile de depozitare, transport, colectare, reparaţie și administrative, iar calitatea paleţilor şi a serviciilor de management al echipamentelor creşte disponibilitatea la raft.

Datorită avantajelor oferite de un sistem în care nu se produc deşeuri din lemn, iar impactul activităţilor din supply chain asupra mediului este redus, companiile din România sunt scutite de contribuţia la Fondul pentru mediu.

Despre CHEP România

CHEP Pooling Services România este subsidiara liderului mondial în servicii de reutilizare prin închiriere a paleţilor şi containerelor şi parte a grupului Brambles. Compania deserveşte atât clienți internaţionali, cât şi producători locali, în principal în domeniul bunurilor de larg consum precum: produse de curăţenie şi igienă personală, băuturi, produse alimentare proaspete şi uscate, ulei şi consumabile din hârtie.

CHEP Pooling Services România oferă o gamă de soluţii logistice şi servicii de consultanţă care cresc performanţa activităţilor logistice. De asemenea, modelul CHEP este unul sustenabil în esenţă, reducând riscurile operaţionale şi deteriorarea produselor.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.