Toyota nu mai este lider auto mondial

 

Toyota a pierdut pozitia de lider al pietei auto mondiale, grupul fiind devansat in primul trimestru al anului de General Motors si de Volkswagen. Vinovat este cutremurul si tsunami-ul devastator din 11 martie din Japonia, care au facut ca Toyota si Honda sa produca in aprilie de doua ori mai putine vehicule la nivel mondial. Cei doi constructori s-au confruntat cu o penurie de componente la fabricile din tara, dar si cei din strainatate, care depind si ei de furnizorii din Japonia.

 

Astfel, Toyota a fabricat 350.000 de vehicule in aprilie, cu 48,1% mai putine decat in aceeasi perioada a anului trecut. Honda a asamblat 138.000 de vehicule, in scadere cu 52,9%. Al treilea mare producator auto japonez, Nissan, a produs 250.000 de vehicule, cu 22,4% mai putin.

Potrivit companiilor, impactul cel mai mare a fost in Japonia, unde productia de automobile a scazut cu 50%-80%, insa productia constructorilor japonezi de vehicule a scazut si in strainatate, intrucat fabricile depind de furnizorii din Japonia, dar intr-o masura mai mica. Revenirea la normal a activitatilor va avea loc progresiv, din octombrie-noiembrie-decembrie.

Magda SEVERIN

Foto: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.