Transportatorii COTAR protestează la Guvern împotriva pirateriei

protest cotar bunAșa cum a anunțat COTAR încă de ieri, transportatorii de persoane au venit în această dimineață cu microbuze, autobuze, autocare și taxiuri în Piața Victoriei din București pentru a protesta în fața sediului Guvernului împotriva pirateriei tolerate de autorități în acest sector.

Protestul a fost autorizat de Primăria Capitalei să se desfășoare miercuri și joi în intervalul orar 9:30 — 21:00. Taximetriștii și operatorii de transport pasageri de pe cursele București – Ilfov au venit astăzi încă de la ora 7:00, cu fluiere și vuvuzele.

Sute de taxiuri, microbuze și autobuze sunt parcate în Piața Guvernului, iar numărul lor continuă să crească. Deocamdată traficul rutier este îngreunat dar nu blocat, astfel că mașinile pot traversa Piaţa Victoriei, însă Poliția Rutieră le recomandă bucureștenilor să evite zona.

Iată precizările lui Vasile Ștefănescu, președinte COTAR:

“Cerem încă din anul 2010 o simplă reglementare, de când anumite persoane interesate în economia neagră subterană a transporturilor au inclus niște sintagme în lege, în mod repetat. Asta înseamnă că aceia care practică activități neautorizate dpe teritoriul româniei, nelicențiate, nu pot fi opriți în trafic, nu pot fi amendați, pentru că Poliția trebuie să facă dovada că aceștia fac asta în mod repetat. Este ca și cum vă prind la furat pe dumneavoastră în casă la mine, chem Poliția și vă dă drumul, spunându-vă că trebuie să mai furi de două – trei ori de la mine. Cam așa am ajuns în momentul de față. Sincer, cred că Guvernul nu a fost informat despre solicitările noastre, deși le-am trimis, dar și aici sunt oameni care, probabil interesați de această economie subterană, nu l-au informat pe prim-ministrul Grindeanu. În momentul de față, avem un proiect de Ordonanță de urgență promovat de ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, după ce am fost la dânsul și cu adresele de la Guvernul României, dar documentul s-a blocat din 17 martie la Ministerul Dezvoltării. Deci Ministerul de Interne, care ca și noi are aceeași problemă – în trafic nu poate aplica legea atunci când prinde pirați în transporturi – pe cei neautorizați – a dat aviz favorabil. Ministerul Dezvoltării, nu știm din ce motive, se abține și în momentul de față. Deci, ca să ajungi în stradă în fața Guvernului fără să ceri bani, fără să ceri subvenții, fără să ceri măriri de salarii, doar să ceri modificarea unei legi prin două sintagme este aberant”.

stefanescu cotar

Liderul COTAR a vorbit și despre platformele online: “Nu vream să le scoatem în afara legii . Platformele online și tot ce înseamnă transport în această țară trebuie să respec te o lege, adică: să se autorizeze. Este hilar să spună:”Noi nu suntem autorizați, dar suntem fiscalizați”, iar în spatele unei platforme online să ascundă, de fapt, o activitate neautorizată, nelicențiată”.

Manifestanții reclamă că plătesc nenumărate taxe, spre desebire de “pirații” din transporturi “care ne subminează” nu plătesc nimic la stat și sunt tolerați de autorități.

Este și cazul platformei Uber.

„Pe 10 martie, domnul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, ne-a promis că va promova OUG pentru modificarea a două articole din Legea 38/2003, în aşa fel încât activitatea neautorizată de transport să fie sancţionată, iar aplicaţiile de tip UBER să fie obligate să se autorizeze, astfel încât să funcţioneze legal, dacă vor să-şi desfăşoare activitataea în România. Cât timp există o legislaţie clară, nu este posibil ca unii transportatori să se supună legilor şi alţii să funcţioneze sfidând aceeaşi legislaţie, fără a fi sancţionaţi”, reclamă reprezentanții COTAR, într-un comunicat remis ieri redacției.

“Noi nu cerem bani de la stat, nu cerem subvenții și avantaje, cerem doar să ni se respecte dreptul la a ne desfășura activitatea fără concurență neloială din partea celor care nu respectă prevederile legale, dar care sunt protejați în România și au ajuns să ne depășească numeric pe noi, cei care respectăm legislația în vigoare. Noi nu cerem să cadă guvernul, nu vrem să schimbăm guverne în această țară, ci să avem un guvern stabil care să înțeleagă pericolul reprezentat de pirații din Transporturi și ce ar înseamnă dacă toate firmele de transport și taximetrie, care actualmente respectă legea, nu ar mai plăti taxe și impozite la stat. În acest moment, faptul că pirații din piață ne-au depășit numeric ne aduce în pragul falimentului”, atrag atenția transportatorii.

Ordonanța de urgență împotriva pirateriei, blocată

“Taximetriştii şi transportatorii rutieri de persoane au cerut Guvernului o Ordonanţă de Urgenţă pentru eliminarea pirateriei din această piaţă, dar până acum nu a fost dat niciun răspuns. Conform aprobării CG al PMB protestatarii pot aduce în faţa sediului Guvernului până la 6.000 de maşini — taxiuri, autobuze şi microbuze. În cele două zile de protest, 26 şi 27 aprilie, transportatorii participanţi la protest nu vor efectua nicio cursă. Ne cerem scuze pentru disconfortul pe care-l vom crea clienţilor noştri, locuitorilor din Ilfov, care nu vor mai avea mijloace de transport în zilele de protest, şi bucureştenilor, pentru a ne cere drepturile garantate de Constituţia României, care spune că nimeni nu este mai presus de lege”, se arată în comunicatul remis redacției.

„Luni 24 aprilie, am primit aprobarea de la Primăria Capitalei, pentru a organiza acțiunile de protest în zilele de 26 și 27 aprilie, în fața sediului Guvernului, cu până la 6.000 de mașini, între orele 9.30-21.00. Pe 10 martie, domnul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, ne-a promis că va promova OUG pentru modificarea a două articole din Legea 38/2003, în așa fel încât activitatea neautorizată de transport să fie sancționată, iar aplicațiile de tip UBER să fie obligate să se autorizeze, astfel încât să funcționeze legal, dacă vor să-și desfășoare activitataea în România. Cât timp există o legislație clară, nu este posibil ca unii transportatori să se supună legilor și alții să funcționeze sfidând aceeași legislație, fără a fi sancționați. Această Ordonanță de Urgență a plecat spre avizare, către Ministerul Dezvoltării și Ministerul de Interne, pe data de 17 martie 2017. Din informațiile noastre, Ministerul Afacerilor Interne susține această ordonanță. Așteptam ca din 17 martie și până acum aceasta OUG, sa fie pusă în dezbatere publică, avizată și promovată de Primul Ministru. Dar se pare că interesele sunt atât de mari în această econoimie subterană din transporturi, încât nici până în prezent MDRAP nu a trimis aviz către MT, așa cum a procedat MAI. Se pare ca cineva vrea inenționat sa ne scoată în stradă. Chiar nu înțelegem de ce este nevoie să organizăm proteste pentru a apăra economia României, în locul Guvernului și Parlamentului. Dacă vom fi invitați la negocieri în prima zi de protest și vom ajunge la o convenție cu reprezentanții Guvernului, acțiunea nu se va prelungi”, declară Vasile Ștefănescu, președinte COTAR.

Iată și revendicările:

“Cerem scoaterea în afara legii a platformelor tehnologice online care prestează servicii de taximetrie în mod neautorizat, așa cum s-a întâmplat în țările europene, unde statul a vrut să-și protejeje transportatorii autorizați.

Cerem scoaterea în afara legii a tururor platformelor online care fac servicii de transport de persoane nedeclarat, nefiscalizat în România și neautorizat conform legislației în vigoare.

Cerem scoaterea în ilegalitate a tuturor firmelor care fac transport regulat, pe rute pentru care nu au participat la licitații și nu au câștigat dreptul de a le opera, conform legii. Firmele care piratează transportul de linie sunt listate pe site-uri de tipul Autogări.ro, cu program fix și posibilitate de a face rezervări, deși nu au dreptul să opereze pe rutele afișate, neavând autorizație, dar nu sunt oprite de autorități și nu sunt sancționate. Unele se ascund sub umbrela activităților din Turism, dar nu pot proba acest tip de activitate, cât timp au programe fixe și prețuri fixe afișate pe site-uri.

Cerem eliminarea din textul de lege a termenilor „permanent” și „în mod repetat”, care blochează posibilitatea de acțiune a autorităților, pentru a-i opri pe transportatorii neautorizați. Parlamentarii care au avut interese au modificat OUG 34/2010 prin legea 168/2010, făcând schimbări exact la acel articol care permitea organelor de control să elimine activitatea neautorizată, ilegală, prin introducerea deliberată a acestor doi termeni juridici care, practic, modifică legea.

Cerem anularea hotărârii de Consiliu General prin care s-a decis introducerea RATB pe toate traseele dintre București și Ilfov care au fost scoase la licitație și câștigate, apoi operate, conform legii, de transportatorii privați. CGMB comite astfel două abuzuri majore: face concurență neloială transportatorilor privați care au investit peste 25 de milioane de euro în afacerile pe care le pune acum în pericol, iar al doilea abuz este că CGMB a decis să subvenționeze din banii bucureștenilor transportul din Ilfov”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.