Transportatorii rutieri renunţă la aşteptare. Promisiunile neîndeplinite ale MT atrag un protest naţional în luna decembrie

„Ca urmare a neîndeplinirii de către Ministerul Transporturilor a promisiunilor asumate şi semnate de ministrul Transporturilor Relu Fenechiu cu reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Rutiere (CNR) în luna mai a.c., s-a luat hotărârea promovării şi susţinerii unui protest naţional, organizat de transportatorii rutieri în luna decembrie 2013.

Transportatorii au adăugat o nouă cerinţă referitoare la returnarea unei cote părţi din acciză, de minim 130 euro/1.000 litri carburanţi profesionali, după modelul existent în toate ţările membre UE. Introducerea unei majorări a accizei din carburanţi cu 7 eurocenţi, precum şi modificarea subită a recalculării nivelului accizelor la carburanţi în raport cu inflaţia este considerată de breaslă o măsură abuzivă, cu impact direct în segmentul tuturor transportatorilor rutieri”, se arată în comunicatul remis redacţiei din partea preşedintelui CNR, Augustin Hagiu.

Redăm integral şi restul comunicatului:

„În textul minutei asumate, dar neîndeplinite, ce doar a suspendat protestele din luna mai, se regăsesc aceleaşi probleme nerezolvate: de infrastructură rutieră inexistentă, fiscalitate exagerată deghizată în luptă împotriva firmelor pirat, legislaţie rutieră naţională rectificată sau completată lunar şi lipsa de susţinere a activităţii de transport.

Modificările legislative discutate în CDS şi agreate de CNR şi de celelalte patronate zac de luni de zile prin nişte sertare prăfuite, în timp ce transportatorii se străduie să facă faţă contextului economic din ce în ce mai dificil, precum şi abuzurilor comise de angajaţii ministerului de resort.

În ultimele luni, Confederaţia Naţională Rutieră a solicitat deschiderea la dialog a noului ministru al Transporturilor, înaintând, totodată, propuneri legislative concrete către Guvern, Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe, incluzând soluţii pentru combaterea evaziunii fiscale, însă adresele oficiale ale CNR nu au primit răspuns.

Doamna Ministru Ramona Mănescu a refuzat întâlnirile cu reprezentanţii patronatelor membre CNR.

În condiţiile în care nici angajamentele asumate în primăvară şi nici solicitările curente ale transportatorilor nu vor fi puse în practică, există premisele ca la începutul lunii Decembrie activitatea în transporturi să se oprească pentru o perioadă nedeterminată. Preşedinte CNR, Augustin Hagiu”. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.