Transportul pacientilor fara centura in ambulanta, amendat

 

Transportul pacientilor in ambulanta, pe targa sau pe scaune, fara centura de siguranta, se sanctioneaza cu amenda intre 1.000 si 2.000 de lei, indiferent daca echipajul face parte din sistemul public sau cel privat, potrivit unui proiect supus dezbaterii publice de Ministerul Sanatatii (MS). In ultima vreme au avut loc mai multe accidente de circulatie in care au fost implicate salvari, iar pacientii pe care ii transportau au murit.

 

In Nota de fundamentare a proiectului legislativ se precizeaza si cuantumul amenzilor. Astfel, intre 1.000 si 2.000 de lei se sanctioneaza lipsa centurii de siguranta a pacientilor pe targa sau pe scaunele din cabina medicala, depasirea neautorizata a competentelor de catre membrii unui echipaj, precum si fumatul in autospecialele de interventie si transport ale serviciilor de asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca si transport sanitar publice si private. Aceeasi amenda o vor primi serviciile de ambulanta private comerciale, aflate in relatie contractuala cu Casa Nationala de Asigurari Sociale de Sanatate sau cu casele private de asigurari pentru sanatate, in cazul utilizarii unor reclame care sugereaza ca asistenta de urgenta este \”gratuita\” sau consultatiile sunt \”gratuite\”, cat si pentru neafisarea conform normelor in vigoare a numarului de apel si a modului de prestare a serviciilor reclamelor.

Amenzi de la 5.000 la 15.000 de lei vor fi aplicate ambulantelor private care nu sunt dotate cu echipamente, materiale sanitare si medicamente conform reglementarilor legale.

Cu amenda de la 1.500 la 5.000 de lei se sanctioneaza angajarea de personal fara certificare si instruire profesionala, neasigurarea dotarii specifice compartimentelor din cadrul serviciilor publice si private de ambulanta, cat si din cadrul Serviciilor Mobile de Urgenta, Reanimare si Descarcerare, conform reglementarilor in vigoare, clasificarea unui echipaj la un nivel superior in conditiile lipsei dotarii necesare nivelului de competenta.

In ultima vreme, au avut loc accidente de circulatie in care au fost implicate salvari, iar pacientii pe care ii transportau au murit. Doua astfel de evenimente rutiere tragice au fost intens mediatizate: unul in 18 decembrie, cand in Bucuresti si-au pierdut viata 4 oameni intr-o ambulanta a BGS care ii transporta de la Spitalul Pantelimon unde tocmai facusera dializa, si altul in 25 mai, cand 2 bolnavi transportati la un centru de dializa din Drobeta Turnu Severin au murit dupa ce salvarea a lovit un parapet de ciment.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.