Transporturile de cereale din Ucraina vor fi sigilate la vamă

Transporturile de cereale provenite din Ucraina vor fi sigilate la intrarea în România și monitorizate pe tot parcursul tranzitării țării noastre, aceste măsuri de securizare suplimentară fiind convenite de ministrul Agriculturii, Petre Daea, cu omologul său ucrainean, Mikola Solski, la discuția purtată în format online, în 19 aprilie, în prezența președintelui ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu.

Un colectiv de specialişti din patru ministere lucrează la proceduri, începând din 20 aprilie, iar până la aplicarea acestor proceduri, echipele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) verifică în continuare toate transporturile de cereale provenite din Ucraina, indiferent de rute.

În ceea ce priveşte importurile, se realizează controale pentru fiecare transport provenit din Ucraina la Posturile de Control la Frontieră/Puncte de Intrare şi la destinaţia finală (depozite de cereale, unităţi de procesare şi comercializare) a acestor produse, potrivit ANSVSA.

În acest sens, controalele oficiale presupun verificarea documentelor tuturor transporturilor şi aleatoriu, controlul de identitate şi fizic, care include şi prelevarea de probe, în conformitate cu prevederile legislaţiei aplicabile.

Datele ANSVSA arată că, de la începutul conflictului din Ucraina, inspectorii din cadrul autorităţii au realizat peste 9.700 de verificări care au vizat cerealele şi produsele de origine nonanimală provenite din această ţară. În urma analizelor de laborator realizate pentru probele prelevate din cereale şi produse de origine nonanimală au fost înregistrate nouă neconformităţi (soia şi şrot de soia) în ceea ce priveşte prezenţa organismelor modificate genetic, şi două pentru depăşirea limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide (seminţe de floarea-soarelui şi grâu).

În cazul seminţelor de floarea-soarelui şi a grâului, aceste produse nu au intrat în lanţul alimentar: „Buletinele de analiză, rezultate în urma testării de laborator, în cazul celor 9 probe de soia şi şrot de soia, au indicat că respectivele cereale sunt modificate genetic şi beneficiază de autorizaţie acordată în conformitate cu procedura comunitară, stabilită în Regulamentul EC nr. 1829/2003 pentru import, procesare şi utilizare ca aliment şi furaj, cu respectarea prevederilor specifice de trasabilitate şi etichetare. În această situaţie, având în vedere că cerealele nu erau etichetate şi însoţite de documente din care să rezulte că sunt modificate genetic (aşa cum prevede legislaţia aplicabilă), toată cantitatea este reţinută în depozit pentru etichetarea corespunzătoare şi pentru respectarea trasabilităţii, în vederea comercializării. Măsurile aplicate au fost cele de reţinere oficială în vederea stabilirii trasabilităţii specifice. Cerealele respective sunt sigure pentru a fi folosite în hrana animalelor sau pentru consumul uman.

Reprezentanţii ANSVSA precizează că, „pentru a spori gradul de monitorizare şi a asigura o trasabilitate a transporturilor de cereale provenite din ţări terţe, începând cu luna noiembrie a anului 2022, s-au creat premisele urmăririi acestora în platforma TRACES NT (dezvoltată de Comisia Europeană pentru monitorizarea transporturilor de produse de origine animală şi nonanimală şi a animalelor vii provenite din ţări terţe), iar „în acest an, până la această dată, nu au fost transmise prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF, care funcţionează la nivel european) notificări de alertă, referitoare la riscuri asociate cerealelor pentru consum uman sau animal, provenite din Ucraina”.

În concordanţă cu recomandările Comisiei Europene privind sprijinirea rutelor de transport pentru Ucraina, au fost înfiinţate noi Puncte de Intrare, în judeţele de la graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova, pentru a eficientiza actul de control oficial, în corelaţie cu numărul de transporturi de cereale”, mai arată ANSVSA.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.