Transporturile ilegale din Olanda vor fi distruse


 

Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii, a declarat, marti, ca au fost descoperite “unul sau doua transporturi de bulbi din Olanda neinsotite de pasaport fitosanitar”, astfel ca exista suspiciuni de evaziune fiscala, iar marfa va fi distrusa.

 

\”La cateva verificari s-a descoperit un transport care nu a fost insotit de pasaportul fitosanitar, care e obligatoriu. Sunt si constatari ale Garzii Financiare legate de elemente de evaziune fiscala. Cea mai importanta problema e aceasta descoperire, in ghilimele, a unu sau doua transporturi cu probleme de legalitate. Niciun transport de plante vii, de material biologic, nu poate fi facut fara pasaportul fitosanitar. Tot ce este nelegal se distruge\”, a precizat Tabara.

El a mai spus ca orice transport de bulbi care mai vine va fi supravegheat, iar actiunea va continua pana cand suspiciunea ca acestea ar fi purtatoare ale unor bacterii va disparea.

Incepand de vinerea trecuta, toate transporturile de seminte si flori din Olanda au fost verificate in vamile din tara. Concret, au trecut prin filtrul Garzii Financiare si Agentiei Nationale Fito-Sanitare 17 TIR-uri, dintre care 12 au fost confiscate si 3 returnate furnizorului din Olanda. Sorin Blejnar, seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), a anuntat ca, in cazul florilor taiate, TIR-urile nu raman blocate in vama, controalele desfasurandu-se rapid, iar transporturile aflate in regula sunt lasate sa plece dupa maxim 24 de ore, astfel ca marfa nu se deterioreaza. Practic, probele se recolteaza numai de la seminte, bulbi si plante in ghiveci. Agentia Nationala Fito-Sanitara din subordinea Ministerului Agriculturii analizeaza probele in laboratoarele sale de specialitate, iar la sfarsitul acestei saptamani va anunta daca bacteria secreta exista cu adevarat sau este vorba doar despre un raspuns al autoritatilor romane fata de refuzul guvernului olandez de a ne primi in spatiul Schengen.

Companiile olandeze exportatoare in Romania au facut apel catre ambasada si catre autoritatile relevante din Olanda sa ia atitudine impotriva sechestrarii in vamile din Romania a transporturilor de flori. \”In prezent, autoritatile olandeze sunt in contact cu autoritatile romane pentru a obtine informatii despre motivele care au determinat adoptarea acestei masuri\”, a anuntat misiunea diplomatica olandeza, precizand ca toate masurile implementate de autoritatile romane \”ar trebui sa fie conforme cadrului juridic al UE\”.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.