Trei scenarii pentru viitorul logisticii

FM Logistic, în parteneriat cu compania 4CF Strategic Foresight, prezintă trei scenarii în noul raport „Logistics 2040″, publicat pe 9 decembrie. 

Aceste scenarii se bazează pe o revizuire a literaturii academice și profesionale, precum și pe interviuri cu experți în logistică.

„Ei nu pretind că prezic viitorul cu siguranță. Scopul lor este mai degrabă de a stimula apariția unor întrebări despre tendințele deja existente”, se arată în comunicatul transmis ZIUA CARGO.

  • Primul scenariu, numit „Tehnologia câștigă”, descrie o lume în care inteligența artificială și automatizarea au sporit productivitatea și eficiența operațională. Vehiculele autonome sunt peste tot. Logistica joacă un rol imens în furnizarea de bunuri consumatorilor. Rolul său s-a extins la colectarea, gestionarea și reciclarea produselor uzate. Economia circulară a devenit norma. Energia regenerabilă este ieftină. Majoritatea sectoarelor industriale au atins neutralitatea carbonului. Dezavantajul, milioane de locuri de muncă s-au pierdut din cauza automatizării. Doar o parte a forței de muncă a fost recalificată.
  • Scenariul „creștere zero” descrie o lume în care guvernele naționale și locale implementează reglementări foarte stricte pentru a combate schimbările climatice. Acestea includ taxe mari pe transport și restricții pentru traficul urban. Producția și distribuția locală au prioritate față de comerțul internațional, cu excepția produselor care nu pot fi produse local. Piața imprimării 3D a crescut. Scăderea veniturilor a dus la consolidarea companiilor de transport și logistică.
  • În al treilea scenariu, numit „Clinch”, protecționismul în creștere a reconfigurat lanțurile de aprovizionare din întreaga lume. Țările urmăresc să-și limiteze dependența de anumiți furnizori. Nivelul de cooperare internațională nu este suficient pentru rezolvarea problemelor globale precum schimbările climatice. Lumea este afectată de dezastre naturale. Nivelul de trai în Europa a scăzut. Inegalitatea între țări s-a intensificat, provocând tulburări sociale.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.