Primul tren electric nou Alstom Coradia Stream, achiziționat după 22 de ani de autoritățile române, a fost anulat, în dimineața de 21 noiembrie, după prima cursă inaugurată cu o zi înainte, informează reprezentanţii ARF.
Motivul: o eroare afişată de computerul de bord.
Trenul trebuia să plece din Gara de Nord București la ora 5:40, cu sosire în gara Brașov la ora 08:08, iar la retur să aibă plecare la ora 08:43 și sosire lîn Capitală la ora 11:12.
„Trenul nou a trebuit să fie anulat în aceasta dimineaţă în urma unor erori afişate de computerul de bord care nu s-au resetat în timp util, după tractarea la depou şi decuplarea locomotivei de manevră. Călătorii au fost redirijaţi către următorul tren programat cu 30 de minute mai târziu”, informează Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).
Autoritatea preciează că „trenul Coradia Stream, preluat de ARF şi pus în circulaţie (din lotul de 37 trenuri contractate, în martie 2022), nu are in prezent vreo rezerva tehnică, până la intrarea în parc a următoarelor trenuri”.
CFR Călători operează rama electrică Alstom pe ruta Bucureşti Nord-Ploieşti Vest-staţiunile de pe Valea Prahovei-Braşov ca tren Interregio şi cu tarif aferent acestui rang de tren, conform contractului de servicii publice încheiat de companie, cu ARF.
Pus în circulație pentru a nu pierde fondurile europene
Potrivit instituției, „Operaționalizarea a fost făcută urgent de către reprezentanții ARF, pentru a nu pierde fondurile europene. „În temeiul art. 7 alin. (13) din Legea 52/2003, luând în considerare implementarea prevederilor proiectelor cu fonduri europene nerambursabile, corelate cu riscul decomiterii unor fonduri în absența implementării cu celeritate a prevederilor CSP atribuite competitiv, proiectul de act adițional privind operaționalizarea, începând cu data de 15 noiembrie, a fost adoptat de ARF în regim de urgență”.
De altfel, Autoritatea pentru Reformă Feroviară a recunoscut, recent, că „s-a decalat calendarul de livrare a celorlalte 36 de rame electrice RE-IR1”.
Celelalte 36 de rame electrice, în 2025
ARF a promis că, în prima parte a anului viitor, „pe măsură ce restul de 11 trenuri vor intra în parcul său și predate spre operare CFR Călători în acest contract de servicii publice, trenurile electrice RE-IR1 Alstom Coradia vor circula pe toate rutele din contract”.
Este vorba despre rutele: București-Constanța; București-Craiova; București-Ploiești-Brașov-Sighișoara-Alba Iulia-Deva-Arad-Timișoara; București-Craiova-Drobeta Turnu Severin-Timișoara-Arad; București-Craiova-Târgu Jiu-Deva.
„Celelalte 25 de trenuri electrice RE-IR1 vor intra în circulație, în 2025, în cadrul contractelor de servicii publice aflate, în prezent, în procedura de licitare, deservind restul de magistrale feroviare electrificate: București-Ploiești-Buzău-Focșani-Bacău-Iași; București-Ploiești-Buzău-Focșani-Bacău-Suceava; București-Ploiești-Buzău-Brăila-Galați; Iași-Suceava-Dej-Cluj Napoca; București-Ploiești-Brașov-Sighișoara-Cluj Napoca; Brașov-Sfântu Gheorghe-Miercurea Ciuc-Bistrița-Cluj Napoca; București-Ploiești-Brașov; Cluj Napoca-Alba Iulia-Deva-Arad-Timișoara”, a precizat, recent, ARF.
Valoarea contractului pentru achiziționarea celor 37 de unități electrice multiple și serviciile de mentenanță aferente acestora, pentru o perioadă de 15 ani, este de 2,42 de miliarde de lei, fără TVA. Trei dintre cele 37 de trenuri contractate au fost produse în Polonia, iar anul acesta producția s-a mutat în Germania, generând costuri mai mari pentru compania Alstom.