Trimestrul 3 pe piețele de capital din Europa

Conform celui mai recent raport IPO Watch Europe publicat de PwC, în trimestrul trei din 2018 IPO-urile lansate în Europa au valorat 3,9 miliarde de euro, mai puțin cu 53% față de aceeași perioadă a lui 2017 când valoarea listărilor a fost de 8,3 miliarde de euro.

Sorin Petre, Partner PwC România

Iată precizările, în comunicatul remis redacției:

Lipsa mega-IPO-urilor a contribuit la valoarea destul de scăzută a listărilor din al treilea trimestru, perioadă în care doar SIG Combibloc Group, listat pe bursa SIX din Elveția, la o valoare de aproximativ 1,7 miliarde de euro, a fost singura ofertă publică inițială cu o valoare mai mare de 1 miliard de euro. Aceasta a fost a doua cea mai mare valoare a unei listări din acest an, primul loc este ocupat de Siemens Healthineers AG care s-a listat în primul trimestru din 2018 și a valorat 3,7 miliarde de euro.

Bursa de la Sofia este una dintre primele patru burse ale acestui trimestru în funcție de valoarea IPO-urilor. Pe primele trei locuri se află Bursa de la Londra, Euronext și Bursa Italiană. Oferta publică inițială  de la Sofia a producătorului de carne de pasăre Gradus, din luna august, a fost cea mai mare listare pe Bursa de Valori din Bulgaria din anul 2007 încoace, atunci când First Investment Bank a adunat 42 de milioane de euro – și prima listare de la Sofia din trimestrul patru al anului 2016 încoace.

Bursa de Valori de la Londra a rămas cea mai activă din Europa în trimestrul al treilea, după volume și valoare, pentru al doilea trimestru consecutiv. Cele 16 IPO-uri lansate au valorat 1,9 miliarde de euro (1,7 miliarde de lire sterline). Totuși, volumele și valorile IPO-urilor sunt în scădere cu 41% și respectiv 29% comparativ cu trimestrul al treilea din 2017. Atunci 27 de IPO-uri au valorat 2,7 miliarde de euro (2,4 miliarde de lire sterline). Patru dintre primele cinci IPO-uri din trimestrul trei al anului curent au fost derulate pe Bursa de Valori de la Londra. Cel mai mare IPO din aceste ultime trei luni a fost Amigo Holdings, furnizor de credite garantate în Regatul Unit, care a adunat 407 milioane de euro (359 de milioane de lire sterline).  

„Situația geopolitică și liniștea de peste vară au afectat activitatea de pe piețele de capital din trimestrul al treilea, perioadă în care IPO-urile lansate în Europa au ajuns la cele mai scăzute niveluri din ultimii doi ani. Previziunile pentru trimestrul al patrulea trebuie analizate prin prisma recentelor semnale primite de pe piețele de capital mondiale care au cunoscut, în unele cazuri, corecții importante. În acest context este foarte posibil să mai treacă timp până vom vedea un mega-IPO”, consideră Sorin Petre, Partener, Servicii de evaluare și analiză economică, PwC România.

Ileana Guțu, Senior Manager, Servicii de evaluare și analiză economică, PwC România

„Conform celor mai recente rapoarte realizate de Bursa de Valori București (BVB), primele nouă luni ale acestui an au adus un avans de 17,5% pentru indicele BET-TR. Acesta a înregistrat valori record în luna august și a ajuns la cel mai mare nivel de când a fost lansat, în 2014. La nivel european, principalul indice al Bursei de la București, BET, se află pe locul al doilea (8,5%) pe primele nouă luni ale anului în topul creșterilor indicilor principali ale burselor din Uniunea Europeană. Topul este condus de indicele CYMAIN al pieței bursiere din Cipru care conduce topul cu 10,1%. Dacă ne uităm la cifre, piața de capital locală arată bine, dar are în continuare o lichiditate redusă și are nevoie ca un număr constant de IPO-uri să fie anunțate. Acest lucru ar întări poziția pieței locale și ar demonstra investitorilor și antreprenorilor că bursa reprezintă o alternativă viabilă pentru dezvoltarea afacerilor”, spune Ileana Guțu, Senior Manager, Servicii de evaluare și analiză economică, PwC România.

Despre raport

Raportul IPO Watch Europe analizează, trimestrial, toate listările noi de pe principalele piețe din Europa și include bursele din Austria, Belgia, Croația, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Olanda, Italia, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Elveția, Turcia și Marea Britanie. Transferul companiilor listate la alte categorii de piață, pe aceeași bursă, nu  sunt luate în considerare.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.