Tudose, insensibil la proteste

Premierul Mihai Tudose nu pare că se sperie de protestele anunțate de Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) și susține în continuare că prețul carburanților nu a crescut din cauza supraaccizei, ci a faptului că prețul barilului de petrol s-a mărit din cauza uraganelor din Golful Mexic.

Mihai Tudose a ieșit în 4 octombrie în Piața Victoriei, unde au protestat membrii Cartel Alfa, și a fost întrebat despre cerința transportatorilor români care amenință cu noi proteste în cazul în care Guvernul nu va renunța la supraacciza la carburanți.

Iată răspunsul lui:

“Prețul carburantului nu a crescut din cauza supraaccizei. Dacă faceți o analiză pe ce înseamnă creșterea prețului la barilul de petrol, influențată de fenomenele meteo din Golful Mexic, o să vedeți că nu a crescut deloc din cauza accizei, așa cum am bănuit și am pronosticat. Domniile lor (transportatorii – n.r.) invocă o similitudine cu alte țări din UE unde se returnează o parte din acciză la transportatori. Am zis că o să avem o discuție când ne-am întâlnit luna trecută, continuăm discuțiile cu domniile lor. Amenință cu greva? Noi ce să spunem, să nu facă?”.

Rând pe rând, membrii Guvernului neagă că scumpirea carburanților s-ar datora majorării accizei cu 32 de bani/l.

Rovana Plumb, ministrul delegat al fondurilor europene, a declarat că “din datele de până acum”, în unele zone prețurile la carburanți au crescut, iar în altele nu.

Ea susține că la nivelul Guvernului se analizează situația privind creșterea prețurilor carburanților și va fi formulat un punct de vedere punctual pe acest subiect.

“În unele locuri, da, în unele locuri, nu. Depinde de zonele din țară de unde se alimentează. Se urmărește acest lucru și bineînțeles că va fi exprimat, ca și până acum, un punct de vedere concret. Ceea ce ne interesează este faptul că au crescut salariile, au crescut pensiile și în continuare se va face acest lucru”, a declarat Rovana Plumb.

Întrebată dacă a văzut scumpirea de la pompă, Plumb a repicat: “Eu, personal, până în acest moment, de o lună de zile nu am alimentat”

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.