Uber: Hotărârea CGMB nu ne afectează

„La o primă vedere, modificările aduse de Consiliul Primăriei nu afectează serviciile ca Uber. Analizăm și vom reveni cu puncte de vedere sau propuneri în perioada următoare, pentru a evita posibile interpretări abuzive. Vrem să fim partenerii Primăriei București”, au declarat oficialii Uber în 19 decembrie, după modificarea de către CGMB a Regulamentului de taximetrie pe teritoriul Capitalei.

Concret, consilierii municipali au decis că activitatea de taximetrie trebuie desfășurată numai prin intermediul dispeceratelor. În acest fel, Uber şi Taxify vor deveni ilegale dacă administratorii lor nu îşi vor înfiinţa dispecerate.

Reguli noi sunt impuse şi taximetriştilor: nu vor mai avea voie să refuze curse, trebuie să fie îmbrăcaţi decent şi nu au voie să vorbească la telefon sau să trimită SMS-uri în timpul călătoriilor. 

Primarul general Gabriela Firea a declarat: „În urma numeroaselor luari de pozitie in spatiul public, atat ale taximetristilor cat si ale utilizatorilor acestui serviciu, am luat decizia sa modificam Regulamentul de functionare al acestei activitati, in sensul sporirii confortului si sigurantei pasagerilor. Prin acest  proiect de Hotarare  se instituie obligativitatea ca activitatea de taximetrie sa se faca exclusiv prin intermediul unui dispecerat autorizat, in conditiile in care se asigura posibilitatea clientului de a apela aceste servicii prin comenzi telefonice sau prin intermediul aplicatiilor online care apartin respectivului dispecerat si pot fi identificate ca atare.

De asemenea, au fost reformulate si completate anumite prevederi din vechiul Regulament, referitoare la conduita soferilor de taxi, accentul fiind pus pe obligativitatea acestora de a avea o tinuta decenta si un comportament adecvat. Sub sanctiunea unor amenzi severe, acestia nu vor avea voie sa fumeze in masina, savorbeasca la telefonul mobil in timpul curselor, sa asculte muzica daca acest lucru il deranjeaza pe client, sa angajeze discutii pe teme sensibile care pot aduce atingere convingerilor clientului, cum ar fi cele religioase, politice sau legate de sex. Nu in ultimul rand, taximetristii nu vor putea refuza curse si nici nu vor putea impune preturi mai mari decat cele indicate de aparatul de marcat”.

Primarul General a aratat ca alte modificari de substanta ale Regulamentului au fost puse deja in dezbatere publica pe site-ul Primariei, urmand sa faca obiectul unei viitoare Hotarari de Consiliu General. Printre acestea se afla:

  • Modificarea regimul sanctiunilor (amenzi si suspendari sau anulari de licente),
  • cesionarea licentelor,
  • introducerea obligativitatii afisarii in toate taxiurile a unui numar de telverde la care clientii pot face reclamatii direct la Autoritatea Publica (nu prin dispeceratele companiilor),
  • obligativitatea dotarii tuturor taxiurilor cu POS-uri, astfel incat cursele sa poata fi platite cu cardul bancar
  • adaptarea criteriilor de departajare la normele de poluare (minim Euro5).

Uber România a declarat în nenumărate rânduri că dorește să coopereze “atât cu autoritățile, cât și cu ceilalți parteneri din industria transportului, pentru a găsi o soluție viabilă, care să vină în întâmpinarea șoferilor parteneri, utilizatorilor, dar și a orașului”.

Uber este prezent în România în patru orașe și susține că are peste 450.000 de utilizatori – a doua mare piață în Europa Centrală și de Est, după Polonia, fiind, totodată, a cincea piață în Uniunea Europeană, unde compania este prezentă în 21 de state membre și peste 60 de orașe.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.