Udrea incepe modernizarea drumurilor judetene

 

Guvernul a adoptat, in sedinta de joi, documentatia tehnico-economica pentru primul pachet de investitii din cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructuri, ce cuprinde modernizarea a 10.000 de km de drumuri judetene si de interes local. Anuntul a fost facut de Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, care a precizat ca primele lucrari incep pe 300 de km din judetele Suceava si Botosani, a caror valoare este de circa 100 milioane euro.

 

„Astazi am reusit sa pornim efectiv Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii, cel mai important, mai amplu si mai cuprinzator program de investitii derulat de Guvernul Romaniei in ultimii 20 de ani. (…) Pachetele judetene se combina cate doua, astfel incat ceea ce licitam sa fie un pachet combinat de doua judete, pentru ca la nivel national sa avem 20 de astfel de pachete. Avem primul pachet de la judetele Suceava si Botosani. Sunt judetele care au reusit sa trimita cel mai repede documentatiile, si sunt cel mai bine intocmite, in asa fel incat ele au parcurs toate procedurile necesare. Au fost finalizate evaluarile in Consiliul tehnico-economic al ministerului si in Consiliul interministerial pentru proiecte de investitii care au depasit 20 milioane de lei, evaluarea acestor drumuri depasind aceasta suma. Astazi, vom avea la prima licitatie: 300 km de drumuri, pentru judetele Botosani si Suceava, in valoare de 100 milioane de euro, aproximativ”, a explicat Elena Udrea.

Iata proiectele care vor intra in lucru:

-„Modernizare DJ177B Campulung Moldovenesc – Stulpicani km 0 – km 16 plus 320, judetul Suceava”;

– „Modernizare DJ208A Suceava – Udesti – Liteni – Dolhasca km 1 plus 564 – km 40 plus 540, judetul Suceava”;

– „Reabilitare Strazi in Municipiul Radauti, judetul Suceava”;

– „Modernizare drumuri locale in orasul Liteni, judetul Suceava”;

– „Modernizare DJ172D Gradinita – Cosna km 43 – km 56 plus 430, judetul Suceava”;

– „Modernizare DJ207N Botosani – Curtesti – Cristesti km 0 plus 900 – km 13 plus 900, judetul Botosani”;

– „Modernizare DJ282B limita jud. Iasi – Prajeni – Campeni – Flamanzi km 34 plus 740 – km 50 plus 150, judetul Botosani”.

Ministrul a mai spus ca, pana la 28 martie, toate judetele vor trece prin procedurile prealabile, pentru ca ulterior sa fie organizate licitatiile. „Asteptam ca, in perioada urmatoare – undeva pana la mijlocul lunii aprilie – toate pachetele combinate de drumuri sa fie trecute prin hotarare de guvern, acolo unde este cazul, si apoi sa porneasca licitatiile, pe masura ce ele isi finalizeaza procedurile”, a precizat Udrea.

Ea a mai spus ca au fost finalizate negocierile de cateva luni dintre Guvern si bancile si companiile din domeniul constructiilor, in vederea finantarii programului. “Am avut luni de zile negocieri, discutii cu bancile cu companiile reprezentative de constructii tocmai pentru a reusi sa ajungem la o intelegere pentru cum se va derula si cum se va implementa acest program in special in ceea ce priveste finantarea lui. Discutiile s-au terminat acum cateva saptamani, stim exact cum se va finanta. Companiile sunt multumite de modalitatea in care Guvernul si Ministerul Finantelor, in special, au hotarat sa faca finantarea programului. Deci, la cum vom vedea primul pachet care va iesi in licitatie, va arata exact cat de atractiv este acest program, si pentru constructori, si pentru banci, nu numai cat de important este pentru Guvern si autoritatile publice locale”, a precizat ministrul Dezvoltarii.

In privinta bancilor implicate, Elena Udrea a spus ca fiecare constructor vine cu ce banca doreste sau cu ce fond de finantare doreste. “Orice fond de investitii, orice banca, oricine doreste sa finanteze un astfel de pachet de investitii participa impreuna cu un constructor la licitatie. Vom vedea cine sunt cei care vor veni. Discutiile se refereau fie la garantii, fie la termenul in care Guvernul face platile pe investitiile realizate. Conform Ordonantei 105, aprobata prin lege, programul se deruleaza pana in 2015, iar termenul de restituire de plata a costurilor lui este 2020. Sigur ca, in orice moment, daca economia o permite si bugetul permite, acest termen se va reduce. In orice moment, se poate face o reevaluare a programului si o reducere a acestui termen”, a mai spus ea.

Desi programul incepe anul acesta, platile catre constructori vor fi facute abia din 2013. Constructorii vor contracta lucrarile si le vor incepe din fonduri proprii sau din imprumuturi bancare garantate de stat. Incepand din 2013, autoritatea contractanta va incepe sa achite contravaloarea acestor lucrari pe masura ce sunt finalizate. Finantarea proiectelor se asigura din sume alocate anual, cu aceasta destinatie din fonduri externe rambursabile si nerambursabile, de la bugetul de stat, de la bugetele ministerelor de resort, precum si din alte surse legal constituite.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.