Udriste: Metroul este pazit de o firma de securitate

Gheorghe Udriste, directorul general al Administratiei Metrorex, sustine ca cei 650.000 de bucuresteni care circula zilnic cu metroul in Bucuresti sunt in siguranta, desi nu exista un sistem de securitate care sa previna eventualele atentate ca acela produs la Moscova, luni dimineata.

 

Dupa acest eveniment insa, directorul Metrorex intentioneaza sa ia masuri speciale. \”E cert ca va trebui sa ne gandim la masuri mai speciale, cum este verificarea prin sondaj a celor cu bagaje mari. In plus, este vorba si despre tehnica, pentru ca, si pe aeroporturile noastre mari, aceasta este precara\”, a afirmat directorul Metrorex.

Siguranta calatorilor din metroul bucurestean e asigurata de peste 150 de agenti de paza care patruleaza pe peroane si in trenuri si de cele peste 800 de camere de supraveghere montate in toate statiile. Ei pot sa intervina daca vad ceva suspect si, in anumite cazuri, pot sa alerteze Politia. Totusi, oricine poate intra in metrou cu bagaje voluminoase sau cu diferite pachete, fara a fi verificat. Iar metroul din Bucuresti are patru magistrale si 49 de statii.

Gheorghe Udriste spune ca atentatele de la Moscova trag un semnal de alarma serios in privinta sigurantei calatorilor in metrou. \”Metroul de la Bucuresti e la fel sigur ca toate metrourile lumii, inclusiv cel de la Moscova. Siguranta e aceeasi care se practica peste tot in lume. Avem firma de paza angajata, care urmareste activitatea potentialilor raufacatori ai metroului. (…) Toate au acelasi sistem de paza si control. Asemenea lucruri in genul celui de la Moscova pot sa puna probleme oricui si, in acelasi timp, cred ca nu era la Moscova paza mai putin performanta decat la Bucuresti, sau in alta parte\”, apreciaza Udriste.

Atentate-kamikaze in metroul din Moscova

Doua explozii violente s-au produs, luni dimineata, la doua statii de metrou din Moscova, soldate cu 38 de morti si 64 de raniti. Atentatele au fost provocate de doua femei kamikaze, potrivit AFP, iar un site asociat cu separatistii ceceni a revendicat atacul. Prima explozie a avut loc in statia Lubianka, la ora locala 7:56, iar a doua deflagratie s-a produs in statia Park Kulturi, la ora locala 8:34. Fiind ore de varf, cu metroul circulau 500.000 de oameni. O centura intacta cu explozibil a fost gasita in statia de metrou Park kultury, lovita in aceata dimineata de un atentat, a declarat o sursa din Serviciul Federal de Securitate, sub protectia anonimatului.

Panica a cuprins rapid intreaga populatie a Moscovei. Politistii care inspectau caile ferate din zona garii Paliha (180 de km de Moscova) au descoperit un dispozitiv exploziv amplasat intre sine, potrivit Tatianei Agapova, purtatorul de cuvant al Politiei transporturilor feroviare, citata de RIA Novosti.

Politia din New York a intarit securitatea la metrou

La cateva ore dupa atentatele sinucigase din Moscova, Politia din New York a intarit securitatea la statiile de metrou din oras. \”Ca raspuns la bombele din Moscova, politia a intensificat acoperirea sistemului subteran din New York\”, a declarat John Grimpel, purtatorul de cuvant al Politiei, citat de AFP.

Grimpel a explicat ca este vorba de masuri \”de precautie\” si ca nu a existat nicio amenintare specifica la adresa New York-ului. Oficialul a refuzat sa dea detalii cu privire la noile masuri de securitate.

In urma cu un an, autoritatile americane au dejucat un atentat terorist care viza metroul din New York. Un barbat care a declarat ca a fost antrenat de Al-Qaida a pledat vinovat si urmeaza sa fie condamnat anul acesta.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.