Ungaria, cu port maritim în Italia

Ungaria va avea port maritim în Italia, în câțiva ani, potrivit USER, care citează Hungary Today. Autoritățile din cele două țări au ajuns la un acord, care permite încperea investițiilor pregătitoare, astfel încât partea deținută de maghiari a portului din Trieste, Italia, să poată fi folosită, din 2026, de firmele ungurești, pentru activitățile lor de import/export.

foto: USER

Ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului, Péter Szijjártó, a purtat discuții la Roma, în decembrie 2022, cu viceprim-ministrul italian Matteo Salvini, după care a spus că scopul guvernului din Ungaria cu suprafața achiziționată în portul Trieste este de a se asigura că firmele maghiare au acces mai rapid și mai lin la mare.

Péter Szijjártó a spus că a fost prezentat un concept de dezvoltare, care să ducă la crearea unui port capabil să manipuleze 2,5 milioane de tone de mărfuri pe an, atât rutier, cât și feroviar.

Potrivit acestuia, prin programul comun de dezvoltare, Ungaria și Italia își propun să facă din Trieste unul dintre cele mai importante porturi din Europa Centrală.

Cele două țări au finalizat oficial acordul care a acordat Ungariei, încă din 2019, drepturi de concesiune asupra unei extinderi de 300 m lungime a falezei din Trieste. În total, statul ungar a plătit Italiei 31 de milioane de euro pentru 60 de ani de drepturi de concesiune a zonei.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.