UNSAR: Despăgubirile plătite pe RCA au crescut cu 26%, în T1 2021

Despăgubirile plătite de companiile de asigurare în baza poliţelor RCA au crescut cu peste 26%, în primul trimestru (T1) din acest an, la peste un miliard de lei, conform informaţiilor făcute publice de către ASF, precizează Uniunea Naţionale a Societăţilor de Asigurare (UNSAR), într-un comunicat de presă.

Reprezentanții Uniunii asigurătorilor precizează că dauna medie plătită de asigurători în baza poliţelor RCA, în ultimii 5 ani, se află „în continuă creştere: în comparaţie cu anul 2016, dauna medie RCA a fost cu 27,5% mai mare, evoluând de la 7.061 lei la 9.005 lei în 2020, în timp ce prima medie RCA achitată de şoferi s-a redus cu aproape 23% în aceeaşi perioadă”.

„Cel mai important însă, din păcate, conform celui mai recent raport al Comisiei Europene, ţara noastră se situează pe primul loc în privinţa numărului de victime din accidentele rutiere în ultimii doi ani, cu 96 victime la un milion de locuitori, în anul 2019, respectiv 85 victime la un milion de locuitori, faţă de media UE de 42 victime la un milion, în anul 2020. Aceste cifre se reflectă şi în percepţia românilor în ceea ce priveşte riscurile, în condiţiile în care 49% dintre şoferi consideră că riscul de a fi implicaţi într-un accident auto este mare şi foarte mare, cu 6 p.p. mai mult faţă de 2019, potrivit celui mai recent Barometru UNSAR – IRES din 2020″, se arată în comunicat.

Faţă de aceste cifre recent publicate de Comisia Europeană, organizaţia consideră foarte importantă creşterea interesului şi a implicării în dezvoltarea de programe de îmbunătăţire a siguranţei rutiere în România a cât mai multor actori.

UNSAR precizează că realizează, anual, propriul demers de siguranţă rutieră: Campania #ATENTinTRAFIC. Mesajul acesteia este susţinut de o serie de parteneri instituţionali reuniţi într-o platformă comună de educaţie şi prevenţie rutieră iniţiată de industria de asigurări.

„Reiterăm faptul că industria de asigurări susţine introducerea unui preţ de referinţă pentru reparaţiile auto, cu titlu informativ. Acest instrument nu este o co-plată şi nu ar impune o plafonare pentru tarifele aferente reparaţiilor auto, aşa cum incorect afirmă o organizaţie patronală care reprezintă interesele unei părţi a patronilor de firme de transport rutier, fără competenţe în domeniul serviciilor financiare”, se mai spune în comunicat.

Reacția UNSAR vine la o zi după ce COTAR a acuzat ASF de faptul că a scumpit prețul de referinţă al polițelor.

ASF s-a disculpat, arătând că tarifele de referinţă ale RCA sunt calculate de o companie independentă, semestrial.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.