UNTRR cere introducerea „formularului de localizare a pasagerilor”

UNTRR solicitã autoritãților române introducerea „formularului de localizare a pasagerilor”, pentru o mai bunã monitorizare a activitãții transportatorilor strãini/conducãtorilor auto strãini pe teritoriul țării noastre.

Iată precizările, în comunicatul transmis ZIUA CARGO:

Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicitã Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Ministerului Sãnãtãții și Ministerului Finanțelor introducerea în România a ”formularului de localizare a pasagerilor”, în format online, pentru a se asigura o trasabilitate a tuturor cetãțenilor strãini, inclusiv a conducătorilor auto care intrã pe teritoriul național sau se aflã în tranzit.

Aceastã mãsurã va permite monitorizarea, mai eficientã, a activitãții transportatorilor strãini/conducãtorilor auto strãini pe teritoriul României, atât pentru acest moment unic care reprezintã o provocare sanitarã pe termen scurt și mediu, dar nu numai.

În contextul pandemiei de COVID-19, unele state au introdus formulare online pe care toate persoanele, inclusiv conducãtorii auto profesioniști, trebuie sã le completeze înainte de a intra în respectivele țãri.

Astfel, formularul se solicitã în urmãtoarele state:

– Grecia: Passenger Locator Form: acest formular trebuie completat de cãtre toate persoanele, inclusiv conducãtorii auto, și este considerat un document necesar pentru intrarea pe teritoriul Greciei, pe orice cale de acces. https://travel.gov.gr/#/

– Belgia: Passenger Locator Form: toate persoanele care cãlãtoresc în Belgia trebuie sã completeze acest formular înainte de a intra în țarã; conducãtorii auto trebuie sã completeze acest formular dacã stau mai mult de 48 de ore pe teritoriul Belgiei. https://travel.info-coronavirus.be/public-health-passenger-locator-form

– Marea Britanie: UK Passenger Contact Locator: toți cetãțenii care intrã în Marea Britanie trebuie sã completeze acest formular cu cel mult 72 de ore înainte de a intra în țarã. Conducãtorii auto trebuie, de asemenea, sã completeze acest formular. https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk

– Germania: Digital Registration on Entry: acest formular se completeazã de cãtre toate persoanele, inclusiv conducãtorii auto, care s-au aflat într-o „zonã care prezintã motive de îngrijorare” în ultimele 10 zile înainte de intrarea pe teritoriul Germaniei. https://www.einreiseanmeldung.de/#/

– Austria: Pre-Travel Clearance Form: persoanele care intenționeazã sã cãlãtoreascã în Austria trebuie sã completeze acest formular, conducãtorii auto sunt scutiți de la aceastã obligativitate.

https://www.formularservice.gv.at/site/fsrv/user/formular.aspx?pid=15dd7f9c98c24952828eb414c8884f1a&pn=Bfd027cf662624276a5ca9a9b970bcdf9&lang=en

Italia și Franța au introdus, în schimb, declarația pe proprie rãspundere, care trebuie completatã de toate persoanele care intenționeazã sã cãlãtoreascã în aceste țãri, inclusiv conducãtorii auto.

În contextul monitorizãrii transporturilor rutiere de marfã, Ungaria a introdus, începând cu 1 ianuarie 2021, Sistemul electronic de preînregistrare a autorizațiilor auto – BIREG, pentru a asigura trasabilitatea și controlul utilizãrii legale a autorizațiilor auto bilaterale/terțã țarã și multilaterale CEMT. În prezent, firmele de transport rutier care opereazã exclusiv sub licența comunitarã UE nu trebuie sã se înregistreze, cu excepția celor care efectueazã pe teritoriul Ungariei operațiuni de cabotaj sau operațiuni de transport cu autorizații CEMT.

UNTRR considerã necesar ca autoritãțile române sã adopte mãsuri similare celorlalte State Membre UE și solicitã autoritãților introducerea în România a ”Formularului de Localizare a Pasagerilor” pentru toate persoanele strãine care intrã pe teritoriul național, inclusiv pentru conducãtorii auto strãini care opereazã transporturi rutiere pe teritoriul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.