UNTRR cere prorogarea plății impozitelor și taxelor locale

UNTRR solicită autoritățile locale să proroge cu 120 de zile termenul de plată a impozitului pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport, iar Ministerului Finanțelor și BNR, măsuri fiscale și nefiscale identice luate de celelalte state din UE pentru a proteja industria de transport rutier, în urma pierderilor provocate de pandemia cu coronavirus. 

Iată precizările, în comunicatul transmis redacției:

„Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Președinției României, Guvernului, Parlamentului și autorităților naționale adoptarea de măsuri fiscale și nefiscale identice luate de celelalte state din UE pentru a proteja industria de transport rutier în urma pierderilor provocate de răspândirea virusului COVID – 19.

UNTRR solicită autorităților române să adopte măsuri urgente de deblocare a tranzitului camioanelor prin Slovenia dinspre Italia, în condițiile în care transportatorii rutieri au semnalat că țara a închis punctele de trecere a frontierei.

Totodată, UNTRR solicită autorităților române să ia măsuri urgente pe lângă autoritățile maghiare, întrucât Ungaria întoarce în Slovenia camioanele românești care vin Italia spre România. Astfel, camioanele românești sunt blocate și nu mai pot ajunge în România.

UNTRR solicită acțiune coordonată la nivel european pentru susținerea transportului de marfă, blocarea tranzitului va crea efecte iremediabile care vor produce mai multe victime într-un timp foarte scurt comparativ cu noul coronavirus în următoarele 90 de zile.

UNTRR atrage atenția că firmele de transport rutier din România sunt deja grav afectate din cauza epidemiei cu noul coronavirus iar evoluția răspândirii COVID – 19 care, în următoarele 60-90 de zile, când se estimează că epidemia va atinge vârful în România va determina blocarea activității firmelor de transport și falimentarea acestora, dacă autoritățile nu vor lua măsuri identice cu celelalte state din UE pentru a proteja industria de transport.

În aceste condiții, UNTRR solicită Asociației Municipiilor din România (AMR), Ministerului Finanțelor Publice (MFP), Primăriilor și Consiliilor Locale:

– autoritățile locale să proroge termenul de plată a impozitului pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport pentru 120 de zile, ca măsură de prevenire a intrării în faliment a firmelor de transport rutier- cod CAEN 493, 494, a firmelor licențiate rent-a-car și a agențiilor care vindeau bilete de autocar, în urma pierderilor provocate de răspândirea virusului COVID – 19;

– Suspendarea plății creditelor – pentru finanțare vehicule transport persoane – pe perioada interzicerii transportului de persoane;

– suspendarea plății contribuțiilor sociale de către firmele afectate;

– suspendarea plății creditelor ipotecare de către personalul firmelor aflate în dificultate;

– finanțări externe din partea din partea Comisiei Europene pentru asigurarea continuității activității.

UNTRR mai solicită Băncii Naționale a României (BNR) să ceară sistemului bancar să acorde o perioadă de grație la plata capitalului pentru finanțările prin credit și leasing pe perioada pandemiei de coronavirus. Astfel, firmele de transport rutier să plătească doar dobânda aferentă, iar plata capitalului să fie amânată.

UNTRR solicită toate aceste măsuri cu caracter urgent pentru evitarea blocării activității de transport rutier, principalul element în lanțul logistic de aprovizionare al capacităților de producție cu materii prime și materiale și al populatiei cu mărfuri de strictă necesitate, alimente și medicamente.

Blocarea activității de transport rutier va atrage imediat intrarea în colaps a economiei naționale, cu consecințe imediate și catastrofale”.

Broșură UNTRR

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.