UNTRR cere sprijinul Guvernului, MTIC, MAE și eurodeputaților români

UNTRR solicitã sprijinul Guvernului, MTIC, MAE și eurodeputaților români pentru facilitarea transportului internațional rutier de persoane operat de transportatorii români și stoparea speculei și a accidentelor rutiere grave generate de transportul improvizat.

sursă foto: UNTRR

Iată precizăprile, în comunicatul transmis redacției:

„Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR solicitã sprijinul Guvernului, Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC), Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și eurodeputaților români pentru revenirea la normalitate în transportul internațional de pasageri și facilitarea transportului internațional rutier de persoane operat de transportatorii români, prin mãsuri coordonate la nivel european, care sã permitã tranzitul autocarelor românești în alte State Membre precum Ungaria, Austria, Germania, astfel încât angajații români cu contracte în UE sã se poatã deplasa cu autocare în țãrile unde își desfãșoarã activitatea.

Totodatã, UNTRR a transmis solicitãri cãtre MTIC, MAE, dar și cãtre ministrul german de transport, Andreas Scheuer, ministrul de interne din Austria, Karl Nehammer și secretarul de stat responsabil cu transporturile din cadrul Ministerului pentru Inovație și Tehnologie din Ungaria, Lâszlo Mosoczi, pentru a obține clarificãri cu privire la permiterea transportului rutier internațional de cãlãtori cãtre/dinspre aceste țãri din/cãtre România și în tranzit spre alte țãri UE pentru operatorii de transport rutier din România.

În prezent, s-a ajuns la blocaje și la situații revoltãtoare, extrem de periculoase pentru pasagerii români. Lucrãtorii români care merg sã lucreze conform contractelor încheiate cu firme din Vestul Europei sunt nevoiți sã plãteascã pânã la 5-6 ori mai mult pe transportul improvizat, deoarece nu au posibilitatea de a cãlãtori cu autocare. Aceștia sunt nevoiți sã utilizeze microbuze, în condiții precare și cu risc sanitar crescut, generând apariția speculei și recent, a unor accidente rutiere grave, cum a fost cel de astãzi, 27.05.2020, din Olanda, când un microbuz în care se aflau nouã muncitori români a fost implicat într-un grav accident de circulație.

Precizãm cã UNTRR a solicitat în numeroase rânduri deblocarea transportului rutier internațional de persoane și aplicarea acelorași reguli pentru toate modurile de transport. Considerãm cã așa cum se permite plecarea la lucru cu avion charter, tren și cu autoturism, trebuie sã fie admisã și deplasarea cu autocarele. Astfel, s-ar permite transportatorilor de persoane sã organizeze similar cu liniile aeriene curse charter spre țãri precum Germania, Spania, Franța.

Potrivit comunicãrii Comisiei Europene, COVID-19: Orientãri privind restabilirea progresivã a serviciilor de transport și de conectivitate, statele membre ar trebui sã se asigure cã operatorii de transport și furnizorii de servicii care furnizeazã servicii echivalente pentru aceeași rutã sunt supuși unor mãsuri echivalente. Obiectivul ar trebui sã fie acela de a oferi același nivel de siguranțã, claritate și predictibilitate pentru pasageri, pentru a evita discriminarea și pentru a pãstra condițiile de concurențã echitabile. Totodatã, ar trebui extinsã disponibilitatea opțiunilor de transport colectiv pentru a oferi alternative de mobilitate pentru toți cetãțenii.

Cu toate acestea, prin HG nr.24/14.05.2020 privind aprobarea instituirii stãrii de alertã la nivel național și a mãsurilor de prevenire și control al infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2, România a menținut suspendarea transportului rutier internațional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional. Deși actul normativ prevede cã aceastã suspendare nu se aplicã transportului rutier internațional prin servicii ocazionale al lucrãtorilor români cu contracte în alte state dacã sunt îndeplinite anumite condiții cumulative, în realitate este dificil pentru un transportator român sã prezinte Autoritãții Rutiere Române – ARR “acordul, aprobarea sau avizul statelor tranzitate și a statului de destinație privind desfãșurarea cursei”.

UNTRR solicitã sprijinul Eurodeputaților Români prin intervenții urgente la nivelul instituțiilor europene relevante în scopul facilitãrii desfãșurãrii curselor internaționale operate de transportatorii români de persoane și pentru relaxarea mãsurilor în mod coordonat și eficient la nivel european.

UNTRR solicitã Eurodeputaților români membri în TRAN sã susținã acest demers la reuniunea TRAN de mâine, 28.05.2020 în cadrul cãreia Comisia Europeanã va prezenta pachetul privind turismul și transporturile în și dupã 2020 – solicitând Comisiei sã clarifice cu statele membre condițiile în care poate fi efectuat transportul rutier internațional de persoane cu autocarul în mod armonizat la nivel european, în special în cazul lucrãtorilor esențiali”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.