UNTRR: Dialogul strategic privind viitorul industriei auto omoară transportatorii rutieri

UNTRR i-a solicitat ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, să îi transmită o scrisoare președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care să se opună planului forțat de „înverzire” a flotelor auto. 

„Comisia Europeană a găsit soluția pentru problema industriei auto transferând-o la industria transporturi rutiere. Planul CE pentru menținerea competitivității industriei auto din UE:  1 vehicul  din 10 să fie electric. Cu alte cuvinte, transportatorii care au parc auto mai mare de 9 vehicule vor trebui să cumpere 1 vehicul electric. Această măsură este nerealistă, întrucât pe lângă prețul foarte mare (aprox. 350.000 euro) nu există dezvoltată infrastructură de reîncărcare a bateriei. De asemenea, autonomia bateriei este de 250-350 km pe lângă 4.000 km cât poate parcurge un camion diesel. În plus, cu vehiculele electrice nu se pot transporta cisterne ADR, mărfuri ADR, mărfuri agabaritice, vehicule pe platformă, mărfuri sub temperatură controlată etc.”, reclamă reprezentanții Uniunii.

Precizările UNTRR:

„La data de 30 ianuarie 2025, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a lansat Dialogul strategic privind viitorul industriei auto, cu scopul de a avansa agenda UE pentru decarbonizare.  În acest context, Președintele von der Leyen a cerut Comisarului pentru transport durabil și turism  Apostolos Tzitzikostas să prezinte, până la 5 martie 2025, un Plan de acțiune amplu, care să cuprindă domenii precum accesul la resurse, aptitudinile și forța de muncă, inovare tehnologică și dezvoltarea generației viitoare de vehicule. Planul va cuprinde și o serie de propuneri legislative.

În vederea elaborării Planului de acțiune Comisia a organizat în perioada 30.01.2025 – 13.02.2025, o consultare publică privind obiectivele și măsurile care ar trebui incluse în Planul de acțiune. Pe componenta mobilității curate, pentru accelerarea utilizării vehiculelor electrice, Comisia consideră că trebuie acționat pe trei direcții: reglementarea, asigurarea infrastructurii de reîncărcare și stimularea cererii de vehicule electrice. Pentru stimularea cererii se poate apela la: (1) introducerea unei «etichete verzi» pentru mai buna informare a consumatorilor; (2) armonizarea și întărirea, la nivelul statelor membre, a măsurilor legate de fiscalitate și de stimulentele acordate în cazul achiziționării autovehiculelor; (3) prin intermediul achizițiilor publice/piețelor pilot.

Legat de posibilele propuneri legislative, reamintim că, în Programul COM pentru 2023, ca parte a Pactului Verde European, era propusă o măsură (legislativă sau non-legislativă) privind «înverzirea flotelor operatorilor economici». Măsura este reiterată în mandatul dat noului Comisar pentru mobilitatea durabilă și transport («You will put forward proposals for clean corporate fleets»). Cu ocazia unei discuții la nivel înalt, ce a avut loc la începutul lunii februarie, reuniune organizată de comisarul pentru climă și creștere net-zero și curată, Wopke Hoekstra, și de vicepreședintele executiv pentru drepturi sociale și competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mînzatu, IRU a reiterat poziția negativă față de stabilirea unui mandat privind numărul de vehicule electrice pentru o flotă privată, poziție susținută de UNTRR. Așa cum a reieșit din discuții, un alt element de îngrijorare îl reprezintă axarea Comisiei numai pe programul de electrificare a flotei, în ciuda unor variante alternative (hidrogenul utilizat în motoare, biocombustibilii, combustibilii sintetici), ceea ce afectează negativ operatorii români prin creșterea costurilor și îngreunarea procesului de reînnoire a flotelor.

Din informațiile pe care le deținem, SM au făcut deja demersuri la nivelul Comisiei privind Planul de lucru. Astfel, IE, BE, NL și AT au transmis o scrisoare către Președintele von der Leyen susținând introducerea obligației de a achiziționa vehicule electrice. De cealaltă parte, CZ și PT și-au exprimat dezacordul privind stabilirea unui mandat pentru electrificarea flotei private. Sugerăm identificarea, cu sprijinul RPRO, a SM like minded în scopul schimbului de informații și a unei posibile coordonări pe această temă.

În contextul legislației UE care complică tot mai mult sectorul rutier și ținând cont de provocările economice și politice actuale, solicităm sprijinul ministerului în susținerea intereselor operatorilor români. Dat fiind timpul extrem de scurt, vă rugăm să dispuneți transmiterea unei scrisori prin care Comisia să fie informată asupra preocupărilor noastre în ceea ce privește înverzirea forțată a flotei. Pentru facilitarea demersului, atașăm o propunere de text în care sunt prezentate argumentele părții române.”

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.