UNTRR: Iohannis să apere în fața lui Macron interesele transportatorilor români

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR îi cere președintelui Klaus Iohannis “să apere interesul României și al industriei românești de transport rutier, cu ocazia vizitei oficiale pe care președintele Franței, Emmanuel Macron, o va realiza în țara noastră pe 24 august,, întâlnire în cadrul căreia se va aborda subiectul lucrătorilor detașați, care ocupă un loc important pe agenda franceză”.

Iată precizările UNTRR, în comunicatul remis redacției:

“Reamintim faptul că Președintele francez Emmanuel Macron este inițiatorul loi Macron, legea protecționistă prin care Franța impune plata salariului minim francez și măsuri administrative împovărătoare transportatorilor români și estici, în scopul eliminării acestora de pe piața franceză și europeană de transport internațional.

Comisia Europeană derulează în prezent o procedură de infringement împotriva aplicării loi Macron în sectorul transporturilor deoarece creează bariere administrative care împiedică funcționarea pieței interne, afectând libera circulație a serviciilor și a mărfurilor.

În acest context, atenționăm că Franța și alte state vest-europene sunt extrem de interesate de actualul proces european de revizuire al Directivei lucrătorilor detașați, pe care doresc să o utilizeze ca instrument împotriva angajaților și serviciilor mai competitive din Estul UE.

Prin aplicarea abuzivă a acestei Directive în transporturi, s-a ajuns la situația în care un șofer român care operează transport internațional în UE este considerat detașat în toate țările vest-europene în care operează pe parcursul unei luni, iar angajatorul său român trebuie să-i plătească salarii diferite în aceeași lună conform legilor naționale din Franța, Germania sau Austria.

UNTRR solicită excluderea clară a șoferilor profesioniști care operează transporturi rutiere internaționale din domeniul de aplicare al Directivei detașării lucrătorilor, având în vedere faptul că transportul rutier este o activitate economică foarte specifică, cu un caracter mobil ridicat, care nu poate fi inclusă în cadrul de aplicare al unor reglementări ne-specifice sectorului, precum Directiva detașării lucrătorilor.

România trebuie să se opună ferm protecționismului francez în transporturi și preocupării ipocrite a Franței pentru plata egală pentru muncă egală, aplicată selectiv numai angajaților, nu și firmelor de transport care sunt plătite sub costul de referință francez

Preocuparea Franței și a altor State Vestice privind plata unui salariu minim pentru șoferii estici este doar un pretext, obiectivul real fiind creșterea costurilor de operare ale transportatorilor rutieri din Estul UE.

Menționăm că șoferii români care efectuează transporturi internaționale în Franța și în UE sunt foarte bine plătiți, câștigând venituri între 1800-2000 de euro pe lună, care potrivit statisticilor depășesc nivelul veniturilor obținute de 98% din populația României.

În consecință, acuzația de dumping social la adresa firmelor românești de transport rutier este nejustificată și în același timp, atragem atenția asupra faptului că veniturile obținute de transportatorii români sunt cu 30-50% mai mici decât veniturile obținute de cei francezi.

Tarifele mult mai mici plătite transportatorilor români de către clienții sau expeditorii francezi anulează orice avantaj al transportatorilor români cu costurile salariale, fiind de fapt venituri suplimentare pentru expeditorii francezi, care sunt taxate conform legislației franceze.

Potrivit Comitetului National Rutier (CNR) din Franta (www.cnr.fr), o firmă franceză de transport rutier de marfă nu poate opera sub costul de referință de 1,25 Euro.

În consecință, o firmă franceză este plătită în general cu un tarif de 1,5 Euro/km (cost de referință CNR + marja de profit), în timp ce o firmă românească de transport rutier este plătită pentru același serviciu cu un tarif de numai 1 Euro/km.

În majoritatea cazurilor, clienții plătesc un tarif de 1,5 Euro/km transportatorilor sau expeditorilor francezi, din care aceștia plătesc subcontractorilor români doar 1 Euro/km. Pentru profiturile obținute din această intermediere, firmele franceze plătesc impozite în Franța.

Dacă Franța dorește aplicarea principiului “plată egală pentru muncă egală în același loc” pentru angajații estici conform loi Macron, atunci firmele românești trebuie să beneficieze în egală măsură de același principiu, respectiv “aceleași tarife pentru aceleași servicii în același loc” prin aplicarea simultană a legislației franceze privind costul de referință CNR, deoarece doar prin obținerea aceluiași tarif (mai mare) pentru o operațiune de transport internațional în Franța, un transportator român poate acoperi costul salarial din Franța (mai mare) precum și costurile administrative suplimentare generate de respectarea loi Macron.

Totodată, UNTRR solicită Președintelui Klaus Iohannis să mai includă pe agenda întâlnirii oficiale cu Președintele Franței Emmanuel Macron, problematica legii franceze care interzice șoferilor profesioniști români să își mai efectueze odihna săptămânală normală în cabina camioanelor.

O astfel de lege națională este contrară prevederilor Regulamentului european 561/2006 privind timpii de conducere și de odihnă ai șoferilor profesioniști.

Acest regulament european este neschimbat din 2006 până în prezent, iar în tot acest timp a fost interpretat de Comisia Europeană și de toate statele membre în sensul acceptării efectuării perioadei de repaus săptămânal normale de 45 de ore în cabina autovehiculelor.

Legea națională adoptată de Franța reprezintă o interpretare națională protecționistă a Regulamentului European, fiind îndreptată împotriva transportatorilor români și estici și nu a celor francezi care în mod evident își vor efectua odihna acasă și nu în cabină.

Mai mult, Franța solicită șoferilor străini să doarmă la hotel, deși este bine cunoscut faptul că în Franța, dar și în întreaga UE, există o lipsă acută de parcări sigure și securizate, care să poată oferi cazare șoferilor străini în condiții de siguranță atât pentru aceștia, cât și pentru vehiculele lor și marfa transportată.

Franța nu a comunicat din 2014 încoace o listă de parcări sigure cu spații de cazare pentru șoferi. Autoritățile franceze răspund cu întârziere solicitărilor UNTRR, ultimul răspuns primit fiind datorat vizitei Președintelui francez în România.

Vizita Președintelui francez în România reprezintă o oportunitate de a aborda deschis actualele provocări și de a agrea soluții de armonizare economică și socială pe termen lung, renunțând la măsuri naționale protecționiste și construind mai departe, împreună, proiectul european, pentru că Europa este mai puternică și mai competitivă dacă rămâne unită.

În acest context, UNTRR solicită implicarea activă a Președintelui României în apărarea industriei românești de transport și a valorilor europene la care România a aderat”.

Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesionalã și patronalã, neguvernamentalã, independentã, apoliticã, fondatã în 1990 pe principii democratice, care promoveazã și apãrã interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare pânã în prezent peste 14.000 membri – operatori care efectueazã transporturi interne și internaționale de marfã și persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.