UNTRR vrea judecatori specializati in transporturi

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) a solicitat Ministrului Justitiei, domnul Catalin Marian Predoiu, specializarea unor judecatori in domeniul transporturilor rutiere, se arata intr-un comunicat UNTRR.

Transportatorii rutieri membri ai uniunii sustin necesitatea specializarii unor judecatori in domeniul transporturilor – in general si cu competente in domeniul transporturilor rutiere. La baza solicitarii, se afla mai multe motive. Primul tine de faptul ca transporturile rutiere de marfa si de persoane reprezinta 75% din totalul transporturilor din Romania. In al doilea rand, transportul rutier este un sector economic extrem de reglementat atat la nivel national, cat si in cadrul Uniunii Europene, existand acte normative complexe pentru fiecare aspect legat de exercitarea acestei activitati. Intre acestea pot fi mentionate: pachetul legislativ european cuprinzand reglementari privind accesul la piata de transport rutier si reglementari privind accesul la ocupatia de operator de transport rutier de marfa si de persoane, preluate integral in legislatia romaneasca privind transporturile rutiere; conventii si acorduri internationale semnate de Romania cu privire la transportul international, reglementate integral in legislatia nationala (Conventia vamala TIR, Conventia comerciala CMR, Conventia vamala referitoare la Carnetul ATA, Acordul AETR privind perioadele maxime de conducere si de odihna ale soferilor profesionisti etc); reglementari privind regimul de efectuare a transporturilor speciale (Acordul European ADR privind transportul rutier de marfuri periculoase, Acordul ATP privind transportul international al marfurilor perisabile, Acordul INTERBUS privind transportul international ocazional de persoane, Acordul AGTC privind transportul international combinat); reglementari nationale si europene privind timpul de lucru al soferilor profesionisti, siguranta rutiera, utilizarea infrastructurii rutiere, protectia mediului, reglementari in domeniul sanitar-veterinar, vamal, reglementari tehnice etc.

Al treilea motiv care justifica existenta unor judecatatori specializati in transporturi se refera la faptul ca aparitia unui incident de orice natura (vamala, comerciala, tehnica, accidente rutiere soldate cu victime omenesti) in efectuarea transporturilor rutiere determina in majoritatea cazurilor termene lungi de judecata a proceselor, din necesitatea ca judecatorii sa poata aprofunda cadrul legal specific. De altfel, in practica multor state membre ale Uniunii Europene, exista judecatori specializati in domeniul transporturilor rutiere.

\”Specializarea unor judecatori in transporturi, cu competente specifice in domeniul transporturilor rutiere va contribui la cresterea nivelului de profesionalizare in acest segment si la reducerea termenelor de derulare ale unor astfel de procese, tratand atat problemele legale aparute intre companii, cat si problemele legale intre autoritati si companii\”, se concluzioneaza in comunicatul UNTRR. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.