UPDATE! Ajutorul pentru transportatori, aprobat: 50 de bani/l de carburant

UPDATE: Hotărârea de Guvern nr. 667/18.05 2022 privind instituirea schemei de ajutor a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 503, din 23 mai.

Guvernul a aprobat, în 18 mai, Hotărârea privind instituirea schemei de ajutor de stat pentru compensarea creşterii preţului la combustibil pentru alimentarea motoarelor ca urmare a conflictului armat din Ucraina, precum şi modificarea anexei nr. 2 la HG nr. 370/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Actul normativ reglementează modalitatea de acordare a ajutorului de stat pentru compensarea creșterii prețurilor la combustibili operatorilor economici care efectuează transport rutier de mărfuri și transport persoane.  

Acest ajutor se acordă sub formă de grant, valoarea acestuia fiind de 50 de bani pe litrul de combustibil achiziționat, dar nu mai mult de 400.000 de euro/firmă.    

Bugetul total al schemei este de 300 de milioane lei, cu posibilitatea suplimentării prin:

– credite de angajament în vederea emiterii angajamentelor legale aferente deciziilor centralizatoare de compensare, pentru perioada 2022-31 iulie 2023;
– credite bugetare în vederea plății ajutorului de stat acordat în baza deciziilor centralizatoare de compensare, pentru perioada 2022-31 iulie 2023.

Ajutorul se acordă pentru combustibilul achiziționat începând cu 30 de zile anterioare publicării în Monitorul Oficial.

De acest mecanism, vor beneficia aproximativ 3.000 de firme anual. Plata ajutorului de stat se va efectua până la finele anului 2023, în limita bugetului alocat schemei, în baza dispozițiilor de plată emise până la 31 decembrie 2022.

Schema va fi finanțată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat, la finalul ședinței Executivului:

„Cu toții am văzut ceea ce s-a întâmplat cu prețul la carburant; ca atare, această măsură decisă astăzi de Guvern prin hotărâre va operaționaliza schema de sprijin de ajutor de stat prin care operatorii economici de transport rutier de mărfuri și persoane vor beneficia de ajutor. Peste 3.000 de companii vor beneficia de fonduri, care totalizează 300 de milioane lei, acești bani vor compensa creșterea prețurilor la carburant, iar actul normativ aprobat azi de Guvern stabilește și modalitatea concretă de acordare a acestui ajutor, care va consta într-un grant, valoarea fiind de 50 de bani pentru fiecare litru de combustibil achiziționat în limita sumei de 400.000 de euro pentru fiecare firmă care va beneficia – repet, 3.000 de companii aproximativ se vor înscrie în prevederile acestei hotărâri de guvern. Bugetul total este, după cum spuneam, 300 de milioane de lei, cu posibilitate de a fi suplimentat prin credite de angajament în vederea emiterii angajamentelor legale aferente deciziilor centralizatoare de compensare pentru perioada 2022 – 31 iulie 2023, dar și prin credite bugetare în vederea plății ajutorului de stat acordat în baza deciziilor centralizatoare de compensare pentru respectiva perioadă. Ajutorul se va acorda pentru combustibilul achiziționat începând cu 30 de zile anterioare publicării în Monitorul Oficial al acestei hotărâri de guvern, iar plata efectivă a ajutorului de stat se va efectua până la finalul anului viitor, în limita bugetului alocat schemei, în baza dispozițiilor de plată emise până la 31 decembrie 2022”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.