UPDATE! VIDEO. Efectul Coronavirus la frontiera Austria-Ungaria: 3.500 de români, blocați

Zeci de mii de vehicule rutiere de marfă și de pasageri așteaptă pe zeci de kilometri, la punctul de trecere a frontierei Nickelsdorf (Austria) / Hegyeshalom (Ungaria). Printre ei se află și circa 3.500 de români, potrivit Ministerului de Externe (MAE).

Coada este de 75 de kilometri, de la Viena la Hegyeshalom.

Un cititor ne-a transmis la redacție imagini cu infernul șoferilor blocați în trafic. Ei vor avea de așteptat poate chiar zile întregi până să treacă prin vamă.

Autoritățile din Ungaria vor permite O SINGURĂ DATĂ tranzitarea țării

UPDATE: Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a cerut omologului ungar să deblocheze tranzitul, după ce autoritățile de la Budapesta au decis închiderea granițelor în noaptea de 16 spre 17 martie, fără un anunț prealabil. Ministrul Aurescu a precizat că sunt blocați la vamă și cetățeni bulgari.

Ministrul Péter Szijjártó a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepție, aplicată o singură dată, repatrierea cetățenilor români, dar a avansat ca termen de începere a tranzitului românilor ora 20.00, în 17 martie.

Conform unui comunicat de presă al MAE, ministrul Aurescu a avut, în 17 martie, o convorbire telefonică cu omologul ungar, Péter Szijjártó.

„Discuția a survenit pe fondul deciziei Ungariei de a închide granițele pentru traficul de persoane, decizie care a devenit aplicabilă începând cu data de 17 martie, ora 00.00, situație care, în absența unei notificări prealabile oficiale, a dus la crearea unor blocaje la frontiera dintre Austria și Ungaria, pe sensul de intrare pe teritoriul ungar. În acest context și pe fondul semnalelor multiple primite din partea cetățenilor români aflați la punctul de frontieră Nickelsdorf care doresc să revină în România din diferite state europene, ministrul Bogdan Aurescu a semnalat situația umanitară creată, prin prezența unui număr considerabil de familii cu copii și persoane în vârstă (în total peste 3500 de persoane până la acest moment), și a solicitat adoptarea de urgență de către autoritățile ungare a unor măsuri care să permită reluarea tranzitului acestora pe teritoriul ungar”, precizează sursa citată.

Ministrul Bogdan Aurescu „a accentuat caracterul foarte sensibil al situației create, inclusiv ca urmare a faptului că informațiile nu au fost disponibile cu suficient timp în prealabil, și a solicitat sprijinul omologului său pentru crearea de urgență de către autoritățile ungare a unui coridor umanitar care să permită tranzitul continuu prin Ungaria spre România al tuturor cetățenilor români aflați în prezent la frontiera dintre Austria și Ungaria”.

„Ministrul Péter Szijjártó a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepție, aplicată o singură dată, repatrierea cetățenilor români în cel mai scurt timp posibil, urmând ca detaliile efective privind intrarea pe teritoriul Ungariei și tranzitarea acestuia până la granița cu România să fie stabilite, și apoi măsurile implementate, de autoritățile de resort ale ministerelor de interne din cele două țări. Cei doi miniștri de externe au convenit să păstreze legătura pe durata acestei zile pentru a monitoriza deblocarea în teren a situației și revenirea cu bine în țară a cetățenilor români. În paralel, pe același subiect, ministrul Bogdan Aurescu a ținut legătură și cu omologul său austriac, Alexander Schallenberg”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, tot în 17 martie, secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Iulia Matei, a avut o întrevedere, la sediul Ministerul Afacerilor Externe, cu ambasadorul Ungariei la București, Botond Zákonyi, în care au fost efectuate, și pe acest canal diplomatic, solicitările menționate mai sus. Complementar, partea română a semnalat cu acest prilej și liniile directoare adoptate de Comisia Europeană la 16 martie 2020 cu privire la managementul frontierelor în vederea protecției sănătății și asigurării disponibilității bunurilor și a serviciilor esențiale în interiorul Uniunii Europene, care fac referire la obligația statelor membre de a facilita tranzitul cetățenilor și a rezidenților UE care revin în statul de reședință.

MAE precizează că un demers similar a fost făcut și de ambasadorul României la Budapesta pe lângă subsecretarul de stat pentru dezvoltarea relațiilor cu Europa și SUA din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Ferenc Kumin.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.