Vesti bune la Zilele europene ale securitatii rutiere: mai putine accidente

 

A treia editie a Zilelor europene ale securitatii rutiere, activitate la nivelul celor 27 de tari membre ale Uniunii Europene, desfasurata in colaborare cu Presedintia belgiana a UE si Parlamentul European, are loc in perioada 13-14 octombrie si aduce vesti bune: numarul accidentelor de circulatie soldate cu morti si raniti grav este in continua scadere.

Anual, 42.000 de persoane mor in accidente de circulatie si 1.700.000 de persoane sunt ranite grav in UE, astfel ca toate statele membre au elaborat, in 2003, un angajament politic si global, denumit Programul European de actiune in domeniul sigurantei rutiere, ce prevedea reducerea la jumatate a numarului accidentelor, pana in anul 2010. Masurile adoptate la nivel global au dat rezultate. Potrivit statisticilor Directiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, tara noastra se situeaza, in prezent, sub nivelul mortalitatii cauzate de accidentele rutiere la inceputul deceniului. Astfel, daca in 2000 aveam aproape 1.700 de morti din accidente rutiere, anul acesta avem numai 1.669 de persoane decedate, dupa ce, in 2008, numarul acestora ajunsese la 2.158.

Din analiza distributiei accidentelor pe zilele saptamanii, rezulta ca duminica este cea cu riscul cel mai ridicat, urmata indeaproape de vineri si sambata. Astfel, din cele 1.669 de accidente grave produse anul acesta, 1.045 s-au produs duminica, fiind soldate cu 299 de morti si 1.26 de raniti grav. La distributia pe lunile anului, august este cea mai neagra, iar februarie cu cele mai putine accidente.

Din cele 30.438 infractiuni depistate de Directia Rutiera in primele 9 luni ale acestui an, 24.701 se incadreaza la regimul circulatiei, astfel:

  • 8.881 cazuri de alcoolemie peste limita admisa

  • 4.691 cazuri de conducere a unui autovehicul neinmatriculat

  • 1.651 cazuri de conducere a unui autovehicul cu numar fals

  • 5.619 cazuri de conducere fara permis

  • 617 cazuri de parasirea locului accidentului

Restul de 5.737 de infractiuni sunt de alta natura: contrabanda cu tigari (1,1 milioane pachete), alcool (30.951 litri), material lemons (1.721 mc), furt – fier, motofierastraie, dar si furturi auto (134 de autori).

Directia Rutiera marcheaza cea de-a treia editie a Zilelor europene ale securitatii rutiere prin dezvoltarea de campanii in parteneriat cu administratiile locale, sectorul privat si organizatii neguvernamentale, precum si prin continuarea actiunilor de educatie rutiera si de combatere a principalelor cauze generatoare de accidente grave. Temele sub care se desfasoara anul acesta activitatile sunt ,,impactul infrastructurii la securitatea rutiera” si ,,cross-border enforcement” (aplicarea legii la nivel transfrontalier). Conform proiectelor UE, la nivel european se doreste crearea unui cadru legal, unitar, pentru a-i urmari transfrontalier pe cei care sunt depistati, de sistemele automate de inregistrare, ca au trecut pe culoarea rosie a semaforului, nu au purtat centura de siguranta, au depasit viteza legala sau au condus sub influenta bauturilor alcoolice.

In vederea atingerii obiectivului de a crea o zona comuna de siguranta rutiera, Comisia Europeana a propus continuarea reducerii la jumatate a numarului total de persoane decedate la nivelul UE pana in anul 2020, incepand din acest an.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.