VIDEO. Contractul cu Otokar pentru 400 de autobuze RATB, semnat

Contractul de achiziţionare a celor 400 de autobuze Euro 6 pentru RATB a fost semnat în 7 iunie de primarul general Gabriela Firea cu managerul general al Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi, Serdar Gorguc.

“O promisiune pe care le-am facut-o bucurestenilor este astăzi onorată. Semnez în aceste momente, împreună cu dl Serdar Gorguc, general manager Otokar Otomotiv, contractul pentru cele 400 de autobuze de ultimă generație, Euro 6. Este un moment deosebit de important pentru București, un prim pas pentru modernizarea și sporirea parcului RATB. Acesta este doar începutul, continuăm demersurile pentru îmbunătățirea continuă a condițiilor transportului public bucureștean”, a declarat edilul Capitalei, după semnare.

Gabriela Firea a precizat că primele autobuze vor sosi la București începând din luna octombrie, iar până la sfârşitul anului vor fi în autobaza RATB 100 de unități.

Acestea vor fi depozitate la depourile Alexandria, Obregia, Titan, Militari şi Ferentari, iar cei aproape 2.700 de şoferi ai RATB vor fi instruiţi timp de câteva zile să le utilizeze.

“Până la sfârşitul anului viitor vor veni toate cele 400 de autobuze. (…) Suma totală a acestei tranzacţii este de 100 de milioane de euro plus TVA. Cred că este un preţ corect, mai ales având în vedere faptul că ne-am dorit ca aceste autobuze să fie fiabile, să fie realizate de o companie care aduce o garanţie pentru calitatea acestor produse, astfel încât nu ne-am mărginit la a alege – aşa cum s-a întâmplat, din nefericire, cu alte achiziţii, chiar şi la Primăria Capitalei – preţul cel mai mic, ci dimpotrivă, ne-am gândit că un calcul corect trebuie să fie: 50% pondere calitatea tehnică şi 50% preţul acestor autobuze”, a spus Gabriela Firea.

Ea a adăugat că autobuzele sunt “net superioare celor existente acum în trafic”, fiind dotate cu aer condiţionat, GPS, ticketing electronic și vor permite accesul rapid, inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi..

Garanţia noilor autobuzelor este de 8 ani. Primarul general a mai precizat că datorită GPS-ului cu care vor fi dotate maşinile, bucureştenii vor putea şti când pleacă fiecare vehicul din staţie şi când urmează să ajungă la destinaţie.

Primarul general a amintit cele trei game de vehicule achiziționate: 320 de autobuze de 12 metri (238.000 de euro + TVA bucata); 50 de autobuze de 10,7 metri (246.000 de euro + TVA bucata) şi 30 de autobuze de 18 metri (364.000 de euro + TVA bucata).

Firea a reamintit, totodată, că vrea să achiziţioneze 100 de autobuze electrice noi, 100 de tramvaie, 100 de autobuze pe gaz natural comprimat şi 100 de troleibuze.

“Deja tramvaiele au fost urcate pe o axă importantă, am aplicat deja şi vor fi achiziţionate pe fonduri europene”, a precizat ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.