VIDEO. Europol: 30 de arestări și milioane de țigări confiscate

O operațiune internațională de aplicare a legii, în care au fost implicate Țările de Jos, Polonia și Europol, a dus la arestarea a 30 de membri ai unei grupări de crimă organizată care a invadat Europa cu milioane de țigări contrafăcute.

Iată precizările Europol.

Un total de 94 de tone de tutun și 5,4 milioane de țigări contrafăcute au fost scoase din circulație ca urmare a acestei operațiuni internaționale. Se crede că această bandă este implicată în jafuri violente.

Această operațiune a fost efectuată în cadrul Platformei europene multidisciplinare împotriva amenințărilor penale (EMPACT).

Operațiunea a avut numele de cod PITBUUL și s-a desfășurat în două etape. O primă zi de acțiune a fost efectuată în Olanda, la sfârșitul lunii martie. Astfel, în orașele Schaijk și Heerlen au fost dezafectate două fabrici ilegale, cu o capacitate de producție de peste 1 milion de țigări pe zi, ceea ce echivalează cu o pierdere fiscală, zilnică, de peste 243.000 de euro pe fiecare fabrică.

Un total de 21 de muncitori polonezi și ucraineni au fost arestați la fața locului și au fost confiscate 5,4 milioane de țigări contrafăcute, alături de 40 de tone de tutun brut și 800 de kilograme de tutun narghilea.

O a doua zi de acțiune a fost efectuată, săptămâna trecută, în Polonia, pentru arestarea „creierelor” acestei bandă. Cu această ocazie, forțele de ordine poloneze au descins la o duzină de adrese din toată țara. În urma operațiunii, 9 persoane au fost arestate și 54 de tone de tutun au fost confiscate, alături de utilaje utilizate pentru producerea țigărilor. Ofițerii au confiscat, de asemenea, arme de foc și muniție, alături de îmbrăcăminte asemănătoare uniformelor de poliție, plus dispozitive de comunicații radio și signal jammers (blocatoare de semnal portabile). Conform estimărilor inițiale, pierderea pentru bugetul polonez este estimată la peste 11 milioane EUR (52.000.000 PLN).

Europol a susținut acest caz organizând întâlniri operaționale, facilitând schimbul de informații între diferitele țări implicate și analizând datele operaționale pentru a identifica principalele ținte. Experții săi au fost detașați atât în ​​Țările de Jos, cât și în Polonia, pentru a sprijini autoritățile naționale la fața locului.

Ancheta este încă în desfășurare, pentru a încerca să găsească legături potențiale cu alte țări europene.

Au fost implicate următoarele autorități:

  • Olanda: Serviciul de informații și investigații fiscale (FIOD), vamal (Douane)
  • Polonia: Biroul central de investigații (Centralne Biuro Śledecze Policji), Administrația Națională a Veniturilor (Krajowa Administracja Skarbowa)
  • Europol: Proiect de analiză SMOKE

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.