VIDEO. Ordonanța Militară nr. 4: Șoferii, izolați obligatoriu între curse

Ministrul de interne, Marcel Vela, a decis, în 29 martie, o nouă ordonanță militară, cu măsuri mai dure, inclusiv pentru șoferii vehiculeler de peste 2,4 tone care efectuează transporturi spre și dinspre țară, pentru limitarea răspândirii coronavirusului pe teritoriul României.

„Transportatorii: conducătorii auto care intră în țară, cei ce conduc mașini peste 2,4 tone, au trei opțiuni pentru protejarea familiilor: fie angajatorul le asigură un loc unde să se izoleze între curse, fie declară că se izolează la domiciliu împreună cu familia, fie autoritățile locale pun la dispoziție spații la cerere pentru a asigura protecția familiilor șoferilor, cu plata costurilor aferente cazării în aceste spații hoteliere”, a declarat ministrului Vela, în seara de 29 martie.

Iată ce prevede OM 4/2020:

„Art.4 – (1) La intrarea în țară, pentru protejarea propriilor familii, conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone optează pentru carantinare/izolare, dar nu mai mult de 14 zile, în perioada dintre curse, pentru una dintre următoarele modalități de protecție împotriva răspândirii COVID-19:

a) carantinarea în spații puse la dispoziție de către angajator;

b) izolarea la domiciliu împreună cu toate persoanele cu care locuiesc/se gospodăresc, sau singuri, în alt spațiu locativ disponibil;

c) carantinarea la cerere, în spațiile puse la dispoziție de autoritățile administrației publice, cu suportarea cheltuielilor aferente carantinării.

(2) Opțiunea pentru una dintre modalitățile prevăzute la alin. (1) se materializează prin completarea, de către conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, a unei declarații pe propria răspundere prin care își asumă una dintre cele 3 variante de carantinare / izolare.

(3) Prevederile alin. (1) și (2) se aplică în mod corespunzător și piloților de aeronave și personalului navigant.

(4) Măsura se aplică începând cu data de 31 martie 2020”.

Totodată, ministrul de Interne a stabilit, prin OM 4/2020, plafonarea prețurilor la utilități:
 
„Odată cu publicarea acestei ordonanțe, în perioada stării de urgență prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, apă, carburanți nu mai pot fi majorate peste nivelul practicat azi. Aceste prețuri pot doar să scadă”, a precizat Vela.
 
Totodată, în ordonanță este prevăzută obligativitatea primăriilor de a monta dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările de bloc și dezinfectarea periodică a lifturilor, casei scărilor și a altor spații comune, începând din 31 martie.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.