VIDEO. Podul Centenarului, deschis la Oradea

Podul Centenarului a fost deschis circulaţiei rutiere la Oradea în 3 decembrie la ora 12.00, după 11 luni de lucrări, iar primii 100 de şoferi care l-au traversat au primit de la polițiști câte un steguleţ de maşină, cu tricolorul.
De 79,61 metri lungime și 18 metri lățime, podul a fost construit peste râul Crișul Repede, între străzile Plevnei și Szigligeti Ed. Lucrările au costat 11,34 milioane de lei, fără TVA, iar Primăria Oradea a primit pentru această investiție finanțare din fonduri europene.
Acesta a fost și motivul pentru care podul a fost inaugurat de comisarul european corina Crețu – evident, în prezența primarului Ilie Bolojan.
“Podul este parte a unui proiect amplu privind “Crearea unor trasee pietonale și îmbunătățirea transportului public de persoane în zona centrală a Municipiului Oradea”, proiect finanțat cu 11,8 milioane de euro prin Fondul european de dezvoltare regională. Primăria Oradea a propus construirea Podului Centenarului peste Crișul Repede pentru a interconecta traseele de piste de biciclete și cele pietonale de o parte și de cealaltă a râului, precum și pentru a îmbunătăți accesul către zona centrală a orașului prin introducerea unor noi linii de transport public”, a scris pe Facebook Corina Crețu.
Cu câteva zile înainte deschiderii circulației rutiere, în 30 noiembrie, podul a fost deschis pietonilor, fiind iluminat în culorile tricolorului.
“Podul Centenarului” înlocuiește vechea pasarelă pietonală, construită în anii 1950.

Potrivit constructorilor (asocierea SC Freyrom SA (lider) – SC Procons Group SRL – SC Electro Excel Green Consulting SRL – SC Aquacons SRL), podul în arc este cea mai mare structură din țară de acest gen. Are o deschidere de 80 de metri de metri, cu cale la mijloc, cu două benzi de circulație.

Lucrările la Podul Centenarului au început în luna ianuarie a acestui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.