VIDEO. Primul tramvai PESA a fost livrat Primăriei Iași

Compania poloneză PESA a livrat Primăriei Iași, în 2 august, primul tramvai din cele 16 achiziționate prin licitație, în anul 2020. 

Anunțul a fost făcut de primarul Mihai Chirica, pe Facebook, unde a postat o fotografie și o imagine video cu tramvaiul adus de un vehicul de transport agabaritic.

„Este o etapă importantă din strategia mea de a moderniza şi dezvolta transportul public de călători. E un adevărat moment instoric, deoarece au trecut aproape 45 de ani de la ultima achiziţie de tramvaie noi. Am semnat contractul de achiziţie a celor 16 tramvaie PESA, în aprilie 2020. Valoarea contractului este de circa 163 de milioane de lei, adică aproximativ 33,1 milioane de euro, ceea ce înseamnă 2,06 milioane de euro pentru fiecare tramvai”, a precizat edilul.

Tramvaiele sunt produse de compania poloneză PESA și au fost achiziționate în urma unei licitații organizate de Ministerul Dezvoltării, cu fonduri europene. Tramvaiele PESA au o capacitate de transport totală de minimum 230 de locuri, din care minimum 30 pe scaune fixe, nerabatabile şi individuale.

Dotările noilor tramvaie includ aer condiţionat, instalaţie de încălzire, sistem de supraveghere video interior şi exterior, echipament pentru anunţuri vocale exterioare în staţii pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere, instalaţie electrică a echipamentelor de ticketing şi o instalaţie de informare a călătorilor atât la interior, cât şi la exterior, sistem de numărare a călătorilor prin senzori video 3D.

„Municipiul Iaşi va beneficia şi de 16 tramvaie Bozankaya, contract în valoare de circa 168 de milioane de lei, 20 de autobuze electrice Solaris de 12 metri, al cărui contract de furnizare este în valoare de aproximativ 67 de milioane de lei, şi 24 de autobuze electrice de 10 metri, pentru care se vor cheltui aproape 65 de milioane de lei, a precizat primarul Chirica.

Astfel în parcul celor de la Compania de Transport Public vor ajunge 76 de mijloace de transport electrice, în valoare totală de aproximativ 462 de milioane de lei. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.