Viitorul eurovinietei si strategia transporturilor europene, la Luxemburg

 

La intalnirea de la Luxemburg a ministrilor Partidului Popular European (PPE), unde Anca Boagiu va fi numita, vineri, co-presedintele forumului ministrilor Transporturilor membri ai PPE, alaturi de Antonio Tajani, comisarul european pentru Transporturi in 2008-2010, va fi decis viitorul eurovinietei.

Astfel, reuniunea ministrilor de la Luxemburg va avea ca teme propunerea de directiva a Parlamentului European si Consiliului de modificare a Directivei 1999/62/CE de aplicare a taxelor la vehiculele grele de marfa (eurovinieta) si strategia privind viitorul transporturilor europene in perioada 2010-2020. Intalnirea ministrilor PPE are loc in cadrul reuniunii Consiliului de Ministri ai Transporturilor, Telecomunicatiilor si Energiei (TTE) din Uniunea Europeana.

In privinta rovinietei electronice introdusa in tara la 30 septembrie, sunt numai vesti bune. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a incasat, in prima saptamana de la lansare, peste 5 milioane de euro. \”Am reusit sa implementam cu succes rovinieta electronica. Acum o sa venim si cu un proiect de act normativ prin intermediul caruia vom face tot posibilul sa asiguram fondurile necesare pentru intretinerea drumurilor\”, a anuntat Anca Boagiu. Concret, ministrul Transporturilor va cere Guvernului ca numai 10% din amenzile aplicate de autoritatile din subordinea ministerului – Autoritatea Rutiera din Romania (ARR), Regia Autonoma \”Registrul Auto Roman\” (RAR) etc – sa fie varsate la bugetul de stat, restul de 90% urmand sa ramana la dispozitia Companiei de Drumuri, pentru intretinere.

Magda SEVERIN

Foto: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.