VREMEA se răceşte. Vezi cum va fi până în 24 noiembrie

Începând de joi, vremea va intra într-un proces de răcire continuă, astfel că ne vom lua adio de la temperaturile nefiresc de mari înregistrate până acum în această perioadă de sfârşit de toamnă şi început de iarnă. Nu vor mai fi valori de peste 10 grade Celsius ziua şi de 5 grade noaptea, iar precipitaţiile, sub formă de de ploaie, dar şi mixte, vor contribui şi ele, de la jumătatea acestei săptămâni, la răcirea vremii, arată prognoza meteo realizată de ANM pentru perioada de până în 24 noiembrie.

În BANAT: În primele zile, deşi temperaturile vor scădea uşor şi treptat, vremea se va menţine totuşi mai caldă decât în mod obişnuit în a doua decadă a lunii noiembrie. În jurul datei de 14-15 noiembrie, răcirea se va accentua, maximele diurne coborând spre o medie de 8-9 grade. Pe 16 noiembrie, o uşoară creştere a regimului termic va determina temperaturi diurne apropiate de cele normale pentru această perioadă, de aproximativ 10 grade, ce se vor menţine relativ constante până la sfârşitul intervalului de prognoză. Minimele nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, de la valori de 10 grade în prima noapte, până spre 5 grade pe 15 noiembrie, după care se vor menţine relativ constante. Probabilitatea de precipitaţii pe arii extinse va fi semnificativă în jurul datelor de 11, 13, 14, 19 şi 21 noiembrie.

În CRIŞANA: În primele zile, mediile temperaturilor diurne vor marca o scădere, de la 17 grade până la 9 grade, în medie, iar ale celor nocturne vor scădea de la 9 la 4 grade Clesius. În jurul datei de 16 noiembrie, maximele termice vor marca o creştere cu 2-3 grade, atingând valori apropiate de cele normale pentru această perioadă a anului, de aproximativ 10 grade Celsius ziua şi 4 grade noaptea. Începând cu 16 noiembrie, valorile termice se vor menţine relativ constante, în jurul unor medii de 8-10 grade ale maximelor diurne şi de 2-4 grade ale minimelor nocturne, până la sfârşitul intervalului de prognoză. Probabilitatea de ploaie se va menţine relativ ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar ploile se vor semnala pe arii mai extinse în jurul datelor de 11, 13, 14, 19 şi 21 noiembrie.

În TRANSILVANIA: Vremea se va menţine mai caldă decât în mod obişnuit pentru această perioadă, când temperaturile maxime se vor situa între 13 şi 15 grade, iar cele minime vor fi de aproximativ 6 grade, în medie. Pe 14 noiembrie, se va produce o răcire accentuată, astfel că maximele termice nu vor mai depăşi 10 grade, iar minimele vor scădea spre 2-3 grade. Între 15 şi 19 noiembrie, mediile temperaturilor maxime se vor situa între 6 şi 10 grade, iar ale minimelor vor fi în scădere spre un grad Celsius. După data de 19 noiembrie, vremea se va răci uşor de la o zi la alta, atingând, la sfârşitul intervalului de prognoză, valori maxime de 5-6 grade şi minime de aproximativ -1 grad, valori normale pentru ultima decadă a lunii noiembrie. Aproape zilnic vor fi precipitaţii, în general slabe cantitativ şi doar în jurul datei de 13-14 noiembrie şi, din nou, pe 19 noiembrie, ploile se vor semnala pe arii mai extinse. După 20 noiembrie, în cursul nopţilor, creşte probabilitatea pentru precipitaţii mixte, cu precădere în zona subcarpatică.

În MARAMURAŞ: Mediile temperaturilor maxime vor marca o scădere, de la 15 grade în prima zi a intervalului de prognoză, spre 8-9 grade pe data de 14 noiembrie. Începând cu 15 noiembrie, vremea va fi uşor mai caldă, mediile maximelor diurne atingând valori de 10 grade Celsius, urmând ca din 16 noiembrie până la sfârşitul intervalului de prognoză, regimul termic diurn să se menţină la valori relativ constante, de aproximativ 7 grade Celsius. Temperaturile medii nocturne vor scădea de la 6-7 grade în primele nopţi, spre 2-3 grade în intervalul 15 – 21 noiembrie, iar la sfârşitul perioadei de prognoză, o nouă răcire va determina medii ale minimelor de aproximativ zero grade Celsius. Ploi pe arii mai extinse se vor semnala pe 13, 14 şi 19 noiembrie şi între 21 şi 24 noiembrie. În rest, precipitaţiile, neînsemnate cantitativ, îşi vor face apariţia trecător, pe arii restrânse.

În MOLDOVA: Pe 13-14 noiembrie mediile termice vor scădea cu 4-5 grade, astfel că de miercuri şi până la sfârşitul intervalului de prognoză vor fi de 7…8 grade. Minimele nocturne vor scădea şi ele până la 1…2 grade Celsius spre sfârşitul intervalului de prognoză. Ploile, în general slabe cantitativ, se vor semnala aproape în fiecare zi a intervalului.

În DOBROGEA: Până în 16 noiembrie vremea se va răci treptat de la o zi la alta, astfel încât mediile temperaturilor maxime vor scădea până la 10 grade pe 15 – 16 noiembrie, după care se vor menţine la valori apropiate de cele normale pentru această perioada a anului, de aproximativ 10-11 grade, până la sfârşitul perioadei de prognoză. Minimele nocturne vor avea o evoluţie similară, marcând o scădere de la 10-11 grade în primele nopţi, până la 5-6 grade în ultima parte a intervalului. Probabilitatea pentru ploi, în general slabe cantitativ, va fi mai ridicată după data de 14 noiembrie.

În MUNTENIA: Temperaturile maxime vor scădea uşor şi treptat până spre 9-10 grade C în 15 noiembrie şi vor rămâne aşa până spre 24 noiembrie, când vor caracteriza o vreme normală din punct de vedere termic pentru ultima decadă a lunii noiembrie. Regimul termic nocturn va urma o evoluţie asemănătoare, fiind în scădere, de la valori medii de 8-10 grade în primele nopţi, spre 3-4 grade după 16 noiembrie.

Probabilitatea pentru ploi, slabe cantitativ şi pe arii destul de restrânse, va creşte după data de 14 noiembrie.

În OLTENIA: Până în 15 noiembrie vremea se răceşte trepta, de la 16 grade ziua până la 9…10 grade în intervalul 15-24 noiembrie. Minimele nocturne vor scădea, de asemenea, de la 8…9 grade la începutul intervalului, spre 2…4 grade Celsius după data de 16 noiembrie. Local şi temporar va ploua în fiecare zi a perioadei de prognoză.

La MUNTE: Vremea, mai caldă decât în mod obişnuit în a doua decadă a lunii noiembrie, cu maxime de 9…10 grade şi minime nocturne de aproximativ 4…5 grade, se va răci după 15 noiembrie. Astfel, până în 24 noiembrie vor fi 2 grade ziua şi temperaturi predominant negative noaptea, situându-se, în medie, la -3… -2 grade Celsius. Pe tot parcursul intervalului de prognoză se vor semnala precipitaţii, în general slabe cantitativ, predominant ploi în primele zile, şi mixte după data de 15 noiembrie. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.