Zapada s-a intors cu cheltuieli cu tot

N-am apucat sa ne bucuram prea mult de primavara, ca zapada s-a intors pe neasteptate, cu aceleasi probleme in trafic si, mai grav, cu cheltuieli neprevazute in bugetul autoritatilor. Iarna aceasta, deszapezirea autostrazilor, a drumurilor nationale si a strazilor Capitalei a costat peste 110 milioane de euro, fara sa punem la socoteala celelalte orase mari din tara.

 

Banii dusi pe indepartarea nametilor si prevenirea poleiului au secatuit bugetul alocat investitiilor din acest an. Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, a anuntat ca, in aceasta iarna, s-au cheltuit aproximativ 80 de milioane de euro pentru deszapezirea autostrazilor si drumurilor nationale, de patru ori mai multi decat se stabilise initial. Aceasta inseamna ca nu vor mai fi bani pentru investitiile programate pentru vara. „Iarna asta ne-a dat peste cap cu toate sumele alocate la intretinere, care sunt depasite de vreo patru ori. (…) Cel mai probabil, in aprilie, vom ramane fara bani. Asta inseamna ca nu vom putea incepe campania de reabilitare a drumurilor pentru sezonul estival. Practic toti banii pe care ii avem se vor duce pe deszapezire si pe plata datoriilor“, declara Berceanu pe la jumatatea lui februarie.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a semnat contracte pentru autostrazile Bucuresti-Pitesti (A1) si Bucuresti-Cervavoda (A2) in valoare de aproximativ 19,1 milioane de euro, fara TVA. Acestea au ca obiect „inchirierea de autoutilaje si echipamente, cu personal deservent si personal muncitor si aprovizionarea cu sare, clorura de calciu si mixtura stocabila pentru deszapezirea autostrazilor A1 si A2 in iarna 2009-2010“, potrivit unui comunicat al CNADNR.

In Capitala, cheltuielile de deszapezire sunt de circa 12 milioane de euro, jumatate din suma fiind irosita de autoritati in lunile noiembrie si decembrie. Serviciul de deszapezire se plateste, insa, diferentiat, in functie de generozitatea fiecarui primar de sector. Cum Capitala este constituita, practic, din sase orase, sumele par mai mici daca sunt luate asa, pe cate o felie. Aceasta este o tactica veche a administratiilor locale, insa adunarea sumelor ajunge la doua treimi din cea cheltuita pe autostrazile A1 si A2.

Primarul general Sorin Oprescu a reactivat Comandamentul de deszapezire vineri seara, 5 martie, urmand sa-l convoace de trei ori in 24 de ore, asa cum s-a intamplat pe tot parcursul iernii.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

Foto: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.