Zilierii vor plati 16% impozit pe venit

 

Deputatii au adoptat marti, cu 158 voturi \”pentru\”, 128 \”impotriva\” si doua abtineri propunerea legislativa privind perceperea unui impozit pe venit de 16% celor care muncesc cu ziua. Camera Deputatilor este for decizional.

 

Legea privind zilierii reglementeaza modul in care aceste persoane pot executa activitati cu caracter ocazional, stabilind ca durata a activitatii de minimum o zi, corespunzator cu 8 ore de munca. Munca zilnica nu poate depasi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucratorii minori, care au capacitate de munca. Chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de munca.

In total, activitatea zilierilor poate fi de 90 de zile pe an, cu o remuneratie intre 2 si 10 lei pe ora si, optional, cu asigurari de sanatate. Dupa cele 90 de zile, lucratorul poate fi angajat pe perioada determinata si poate fi asigurat. Actul normativ mai prevede ca nicio persoana nu poate fi angajata zilier daca nu a implinit 16 ani.

Angajatorul are obligatia sa plateasca zilierului, la sfarsitul fiecarei zile de lucru, remuneratia convenita si sa asigure, pe propria cheltuiala, echipamente de lucru si de protectie care se impun datorita naturii si specificului activitatii desfasurate de zilier.

Deputatii au decis in sedinta de marti si amanarea cu o saptamana a discutarii proiectului privind ucenicia.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.