4 ani cu Oprescu

Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, si-a prezentat, joi, bilantul activitatii celor 4 ani de mandat, fara sa mai astepte inaugurarea investitiilor pe care le dadea ca gata in aceasta primavara: parcarea subterana de la Universitate, Pasajul Pipera si unul dintre pasajele gemene de la Mihai Bravu. Desigur, in an electoral, discursul sau nu putea fi strict tehnic, astfel ca a amintit si de Basescu, si de Videanu, si de “detractorii” sai. La bilant au fost prezenti, printre altii, edilii sectoarelor 1 si 5, Andrei Chiliman si Marian Vanghelie, reprezentanti ai PSD si PNL din Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), directori din Primaria Capitalei dar si ai institutiilor publice din subordine. Scena evenimentului s-a produs chiar pe … scena, la ArCuB. Afara, cativa tineri “independenti” au manifestt impotriva primarului, cu pancarte inscriptionate cu texte de genul “Oprescu la butoane, maidanezii imi dau frisoane!”. Nu departe, in fata Teatrului National “I.L. Caragiale”, “Caruta cu paiate”, purtandu-i pe Branzovenescu, Farfuridi, Catavencu etc., ne-a reamintit, ca de fiecare data, ca nu scapam asa usor: ne aflam, etern, in campanie.

“Bucurestiul are de recuperat multi ani in care a fost prizonier in capcana incompetentei, a indolentei, a lacomiei si a unui tip de gandire pe termen scurt, mediocru si mercantil. Dictatura politica in detrimentul interesului public a sufocat prea multi ani, grav si distructiv, dezvoltarea si modernizarea orasului. Am afirmat intotdeauna, si este crezul meu, ca elementele esentiale ale unei bune administratii, corecte si in interesul cetateanului este ca aceasta sa nu aiba culoare politica”, si-a inceput Oprescu discursul.

Continuand pe acelasi ton, edilul a spus ca, inca de la preluarea mandatului, a promis bucurestenilor ca va face administratie si ca singura sa politica va fi cea a cetateanului si cea a orasului. “Unii m-au acuzat ca am dus la bun sfarsit ceea ce ei denumesc proiectele lui Basescu si Videanu. Am sa le dau o veste care o sa-i surprinda: Bucurestiul nu a inceput si nici nu se termina cu Basescu, Videanu sau Oprescu. In trufie, ignoranta si necinste, aceste voci de partid nu spun ca multe dintre proiectele la care fac referire au fost gandite de catre elita acestei tari, de specialisti remarcabili, cu multa vreme inainte ca personajele care au ocupat vremelnic fotoliul de primar sa ajunga in functie”, a insistat primarul general.

19 spitale cu investitii majore

Dupa lunga introducere, edilul-sef al Capitalei si-a enumerat realizarile, structurate in 5 capitole: sanatate, infrastructura, educatie, cultura, spatii verzi. La sanatate, Sorin Oprescu a amintit despre infiintarea Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti si preluarea in administrare a 19 spitale.

El a “inventariat” cateva dintre investitiile din marile unitati medicale: infiintarea “celui mai modern centru de ortopedie din Europa de Est” la Spitalul de Ortopedie-Traumatologie Foisor; refacerea totala a Spitalului Malaxa; reutilarea Spitalului “Panait Sarbu”; reabilitarea cladirilor spitalelor Colentina si “Sfanta Maria”.

90 de strazi refacute si 204 in intretinere multianuala

La infrastructura, primarul general a spus ca a reabilitat in cei 4 ani de mandat 90 de strazi, inclusiv artere care “nu au mai intrat in reparatii de 15-20 de ani”. Alte 204 de artere importante – dublu fata de Videanu – au fost incluse in programele de intretinere multianuala.

Din punct de vedere al utilitatilor, au fost modernizate 317 strazi, insumand 101,94 km de retea publica de alimentare cu apa, alte 53 de strazi fiind in lucru.

Edilul a mai mentionat ca realizari supralargirea bulevardelor Tudor Vladimirescu, de la 4 la 6 benzi, Constantin Brancoveanu, de la 3 la 6 benzi, si construirea unei noi artere – strapungerea 1 Mai, din centru spre cartierul Drumul Taberei.

“Mari obiective de interes national”

Nu a fost uitat Pasajul Basarab, despre care Oprescu a spus ca l-a gasit la 15% construit. La capitolul parcari, edilul a nominalizat parcajul subteran de la Piata Universitatii, ce urmeaza sa fie finalizat “la sfarsitul primului semestru din 2012”.

Tot la “mari obiective de interes national”, edilul-sef al Capitalei a vorbit despre Arena Nationala, despre finalizarea etapei I a statiei de ape uzate de la Glina si despre Centrul Istoric, unde au fost finalizate 16 strazi si trei piatete.

65 de scoli modernizate

La capitolul educatie, Oprescu a spus ca, la preluarea mandatului, programul BEI de reabilitare a 102 scoli era blocat, iar in prezent au fost finalizate 65 de unitati de invatamant, alte 25 fiind receptionate partial.

La cultura, primarul general a aratat ca primaria a reabilitat si modernizat mai multe sali de teatru, inclusiv cea a Teatrului Excelsior.

La investitiile in spatii verzi si locuri de joaca pentru copii, Oprescu a nominalizat 42 de spatii de joaca si 12 terenuri de sport in Parcul Tineretului, Carol, Herastrau si Izvor. Totodata, au fost finalizate peste 10 km de piste pentru biciclisti si au fost amenajate patinoare pentru perioadele de iarna.

Autostrada suspendata ramane poveste

Oprescu a facut uitata autostrada suspendata care l-a facut celebru la capitolul promisiuni. Oricum, daca amintea de ea, i-ar fi acuzat pe consilierii Puterii ca nu i-au aprobat-o la bugetul din 2012. Suma era, oricum, cat un buget si jumatate pe un an de zile al Capitalei: 1,5 miliarde de euro.

Dar 4 milioane de euro tot a cheltuit Oprescu pe proiect – cu care a ramas “in brate”. Mai nou, primarul ar fi vrut ca Municipalitatea sa se imprumute cu 800 de milioane de euro pentru inceperea lucrarilor, dar nici asta nu i-a aprobat CGMB.

Alte promisiuni neonorate in 4 ani sunt cele 18 parcari subterane, din care nu va reusit decat una – si aceea urmand sa fie gata abia dupa alegerile din vara – si problema maidanezilor.

La finalul prezentarii bilantului, Sorin Oprescu le-a multumit consilierilor generali “care au inteles nevoile orasului”, primarilor de sector “care au inteles sa colaboram”, angajatilor sai, si nu in ultimul rand, bucurestenilor.

In cursa pentru un nou mandat

Sorin Oprescu este primar general al Capitalei din iunie 2008, cand a fost ales in turul II de scrutin, ca independent. El l-a avut contracandidat pe democratul Vasile Blaga.

In 10 iunie a.c. va avea loc primul tur al alegerilor locale pentru mandatul 2012 – 2016, iar Oprescu va candida din nou ca independent, dar de data aceasta sprijinit de USL. In 2008, PSD din care facea parte Oprescu l-a sustinut in cursa pentru fotoliul de primar general pe Cristian Diaconescu (trecut ulterior la UNPR).

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

  1. Nu stiu daca ati urmarit transmisiunea de astazi cu domnul primar Oprescu…a fost trist si in acelasi timp distractiv prin penibilul situatiei. Nu se stie din ce cauze, dar la un moment dat sunetul a cazut, Antena 3 post aservit primarului in functie a fost nevoita sa intrerupa transmisiunea, si asa a facut si Realitatea RTV ….tehnic vorbind, si nu numai as zice eu, nimeni nu reusea sa capteze mesajul domnului independent,tot ce ajungea la cetatenii din fata televizoarelor era un ecou bizar, ca de baie…penibil,domnii mei profesionisti.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.