Aeroportul "Henri Coandă", pe locul 4 în Europa la categoria 5 – 10 milioane de pasageri

Aeroportul Internaţional “Henri Coandă” Otopeni s-a clasat pe locul 4 în topul european al aeroporturilor care au înregistrat cea mai mare creştere a traficului aerian în 2014, la categoria între 5 şi 10 milioane de pasageri.

Pe primele 3 locuri sunt plasate aeroporturile Basel, Lanzarote (Insulele Canare) şi Napoli, locul 5 fiind ocupat de Porto, în clasamentul realizat de Airports Council International-Europe.

La categoria aeroporturilor cu peste 25 de milioane de pasageri, primul loc este ocupat de Istanbul Ataturk, urmat de Moscova Sheremetyevo, Londra Gatwick, Moscova Domodedovo şi Barcelona.

La categoria 10 – 25 de milioane de pasageri, pe primele locuri s-au plasat aeroporturile Istanbul Sabiha Gokcen, Atena, Bruxelles, Lisabona şi Londra Stansted.

La categoria sub 5 milioane de pasageri, clasamentul este: Chişinău, Santorini, Belgrad, Mikonos şi Maribor.

În anul 2014, pe cele două aeroporturi ale Capitalei – “Henri Coandă” Otopeni şi “Aurel Vlaicu” Băneasa s-a înregistrat un număr record de 8.321.858 de pasageri (creștere de 8,8% față de 2013) şi 102.048 de mişcări aeronave (aterizări şi decolări).

Astfel, evoluţia numărului de pasageri depăşeşte tendinţa generală înregistrată la nivel european, de 4,9%. Marea majoritate a călătorilor (83%) au avut ca origine sau destinaţie aeroporturi din UE.

În plus, pe aeroporturile din București s-a înregistrat o creştere substanţială a numărului de mişcări de aeronave – cu 6,32% faţă de 2013 -, devansând şi la acest capitol trendul european.

Pe Aeroportul Otopeni operează în prezent 31 de companii aeriene, care transportă pasageri către 70 de destinaţii. În 2014 au început să opereze două noi companii aeriene, Ryanair şi Air Baltic. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.