Aeroportul Suceava, închis până în toamnă

Aeroportul Suceava a fost închis luni şi va rămâne aşa până în toamnă, când va fi redeschis complet modernizat în cadrul unui proiect de 105 milioane de lei cu fonduri europene. Iniţial, programul prevedea ca lucrările la pista de aterizare-decolare să se deruleze în etape cu menţinerea aeroportului operaţional, însă autorităţile sucevene au estimat s-ar fi prelungit mult data finalizării iar costurile ar fi crescut. De altfel, Romatsa a recomandat ca execuţia acestora să fie realizată cu aeroportul închis.

Pista şi platformele adiacente vor fi demolate complet, apoi vor începe lucrările de excavare pentru noua pistă, la o adâncime de 1,65 metri, pe o lungime de 2.460 de metri şi 45 de metri lăţime. Ulterior, va fi construit stratul de rezistenţă şi se va turna stratul de mixtură asfaltică elastică.

Lucrările de modernizare sunt realizate prin trei proiecte: unul finanţat de Romatsa, care instalează aparatura de control şi trafic aerian, unul de modernizare a pistei şi a sistemului de balizaj, finanţat de Uniunea Europeană, şi un proiect de modernizare a aerogării, cu fondurile Consiliului Judeţean Suceava.

Prin proiectul cu finanţare europeană asigurat prin POS-Transporturi se modernizează pista de rulare, balizajul, se construieşte un nou turn de control şi se pregăteşte terenul în vederea amplasării sistemului de navigaţie tip ILS.

Lucrările, a căror valoare se cifrează la 105 milioane de lei fără TVA, sunt executate de firma Tehnic Asist din judeţul Botoşani.

Autorităţile sucevene au început negocieri cu mai multe firme care să opereze de pe aeroportul sucevean după finalizarea modernizărilor. Una dintre destinaţiile ţintite este Torino, dar sunt vizate şi alte destinaţii europene.

Totodată, autorităţile au discutat cu operatori din Austria care doresc să lanseze un program turistic în Bucovina pentru turiştii din această ţară. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.