ANTICORUPȚIE: Codul bunelor maniere pe patru roți

„Politețea este ca aerul din pneuri: nu costă nimic și împiedică accidentele” – Noul cod al bunelor maniere

Acum ceva ani, și vorbim de secole în urmă, nu existau atâtea mijloace de deplasare, nici măcar atâtea posibilități de comunicare ca în ziua de azi – e-mail, SMS, Skype etc. Oamenii, deși foloseau metode empirice, reușeau, totuși, să ajungă la destinație în timp sau să transmită telegrame din orice colț al lumii. Lucrurile însă au evoluat, tehnologia a înlocuit acele metode vechi de comunicare, cu un singur click poți să comunici oriunde în lume, iar cât privește deplasarea, poți să ajungi în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii sau chiar în spațiu.

Mariana Mirea

Un singur lucru a rămas neschimbat de atunci și va fi la modă întotdeauna, indiferent unde trăim, muncim sau călătorim: bunele maniere. Codul moral personal este, de fapt, modul în care individul alege să aplice practic principiile și credințele sale personale, astfel încât să îi trateze pe ceilalți așa cum el își dorește să fie tratat.

A avea maniere și a respecta anumite coduri etice (deontologic, vestimentar, profesional, sportiv etc.), indiferent că ne aflăm la serviciu sau în viața privată, poate părea desuet în zilele noastre, dar este cea mai rapidă cale pentru a obține respectul celor din jur și pentru a face o bună impresie și, cel mai important, de a obține job-ul mult visat sau succesul în afaceri.

Onoare și integritate

Pe lângă acele coduri etice concepute cu secole în urmă și încă pline de actualitate (Codul samurailor, Cele zece legi ale budismului etc.) există și un cod nescris, cel al onoarei și al integrității. Acela pe care fiecare funcționar public, în calitate de prestator de servicii publice, îl cunoaște cel mai bine și pe care îl respectă în orice moment, dând dovadă de promptitudine și solicitudine. Acel cod al integrității și al deontologiei profesionale care îl motivează să ia atitudine, să se implice în rezolvarea unor situații neprevăzute sau să sancționeze anumite comportamente lipsite de moralitate din partea cetățenilor care încearcă să își rezolve problemele alegând calea ilegală.

Cum ar fi, de exemplu, cazul unui agent de poliție care a sesizat telefonic lucrătorii Direcției Generale Anticorupție cu privire la faptul că un conducător auto le-a promis lui și colegului său de echipaj suma de 100 de euro, cu scopul de a-i determina pe aceștia să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu, respectiv să îi restituie permisul de conducere. Astfel, numitul G.D., în timp ce conducea pe drumurile publice autoturismul proprietate personală, a fost implicat într-o tamponare ușoară, soldată doar cu pagube materiale.

La fața locului, s-a deplasat un echipaj de poliție rutieră format din doi agenți de poliție, ambii din cadrul Biroului Rutier Tecuci, iar, în urma testării cu aparatul Drager a conducătorului auto G.D., a rezultat o valoare de 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat. După ce agenții de poliție i-au comunicat lui D.G. că i se va întocmi dosar penal și că va fi condus la Spitalul Municipal Tecuci în vederea recoltării probelor de sânge, numitul G.D. le-a oferit acestora diferite sume de bani în euro, pentru a-i determina să nu ia măsurile legale față de el și să îi restituie permisul de conducere.

Ulterior, la sediul Biroului Rutier Tecuci, la finalizarea actelor de constatare a infracțiunii de conducere sub influența alcoolului, numitul G.D. le-a dat celor doi agenți de poliție suma de 150 de euro, cu scopul mai sus menționat. Sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați, ofițerii SJA Galați s-au deplasat la sediul BR Tecuci și au realizat acțiunea de prindere în flagrant a conducătorului auto pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Ce spune legea

„Art. 290 Cod penal – Darea de mită: (1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în condițiile arătate în art. 289, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani. (2) Fapta prevăzută în alin. (1) nu constituie infracțiune atunci când mituitorul a fost constrâns prin orice mijloace de către cel care a luat mita. (3) Mituitorul nu se pedepsește dacă denunță fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta. (4) Banii, valorile sau orice alte bunuri date se restituie persoanei care le-a dat, dacă acestea au fost date în cazul prevăzut în alin. (2) sau date după denunțul prevăzut în alin. (3).(5) Banii, valorile sau orice alte bunuri oferite sau date sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.”

A fi manierat nu presupune nici un cost, a avea o atitudine de bun simț este gratis și, de cele mai multe ori, aceasta contribuie la menținerea unei societăți în care funcționarul public respectă interesul public, iar cetățeanul se simte în siguranță, îi sunt respectate drepturile și poate apela cu încredere la serviciile oricărei instituții publice.

CALL CENTER ANTICORUPȚIE: 0800.806.806. 

Mariana MIREA

comisar de poliție

Direcția Generală Anticorupție, Serviciul Prevenire

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.