Anul școlar 2019-2020 începe mai devreme. Vacanță redusă

Anul școlar 2019-2020 începe mai devreme, în 9 septembrie, a anunțat ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, iar semestrul I se va încheia înainte de vacanța de Crăciun.


Întrebată ce se întâmplă cu elevii ai căror părinți și-au rezervat deja bilete pentru vacanță în prima jumătate a lunii septembrie, Ecaterina Andronescu a replicat: “Nu putem să punem interesul firmelor de turism înaintea interesului elevilor”.

Astfel, Semestrul I va începe în 9 septembrie se va încheia pe 20 decembrie 2019.

Semestrul II va începe în 13 ianuarie 2020 și se va încheia pe 12 iunie.

Semestrul II va avea 5 luni, dublu față de primul semestru, care va avea două luni și jumătate.

Elevii nu vor mai avea vacanţa dintre cele două semestre, care acum a fost în perioada 2 – 10 februarie, a mai anunțat Andronescu, într-o conferință de presă.

Cei din învăţământul primar şi grupele preşcolare vor avea o săptămână de vacanţă în primul semestru, în perioada 26 octombrie – 3 noiembrie.

Vacanța de primăvară va fi între 4 – 21 aprilie 2020.

Vouchere pentru echipament sportiv

Elevii din învăţământul obigatoriu (clasa pregătitoare – clasa a X-a) vor primi în acest an vouchere pentru echipament sportiv, fiind alocați în bugetul Ministerului Educației 600 de milioane de lei.

„Pentru echipamentul sportiv se dau vouchere şi fiecare îşi cumpără potrivit măsurii costum de trening şi adidaşi”, a mai precizat Andronescu.

„Nu este prima dată când se derulează un asemenea proiect. Un proiect de rechizite şcolare pentru un număr de aproximativ 1,1 -1,2 milioane s-a mai derulat începând cu anul 2001. (…) Procedura va fi Legea achiziţiilor publice. Nu putem să fim în afara legii. Intenţionăm ca în aceste resurse să cuprindem pentru elevii din ciclul gimnazial şi două cărţi – Limba română şi Matematică, manuale care să rămână la ei pentru că le sunt utile pentru Evaluarea de la clasa a VIII-a şi pentru ciclul liceal disciplinele care sunt discipline de examen”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Înscrierile în învăţământul primar încep pe 4 martie
 
Ministrul Educaţiei a mai anunţat că prima etapă pentru înscrierea în învăţământul primar va avea loc în perioada 4 – 22 martie, iar a doua etapă va avea loc în perioada 2 – 8 aprilie 2019.
 
„Metodologia este pregătită”, a precizat Ecaterina Andronescu.
 
Procedura de înscriere este similară celei aplicate în anul şcolar anterior. În clasa pregătitoare pot fi înscrişi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2019 inclusiv. La solicitarea părinţilor, copiii care împlinesc vârsta de şase ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019 inclusiv pot fi înscrişi în învăţământul primar dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.
 

Simularea examenelor naționale, extinsă

Totodată, Ecaterina Andronescu a introdus și la clasa a VII-a simularea Evaluării Naționale, iar pentru examenul de Bacalaureat, în toate clasele de liceu, respectiv a IX-a și a X-a, în prezent simularea desfășurându-se doar la clasele a XI-a și a XII-a.

“Avem evaluări la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, acum facem simulare la VII-a, avem evaluare la a VIII-a și ne-ar mai trebui ceva, că în liceu, de la clasa a IX-a până la clasa a XII-a, nu avem deloc. Poate facem simulare în fiecare an, ca să creștem presiunea cumva asupra lor să se pregătească pentru examenul final. Poate creștem numărul de ore remediale”, a declarat Andronescu.
 
Simularea Evaluării Naționale va avea loc peste trei săptămâni, între 11 – 13 martie.
 
Simularea examenului de Bacalaureat va fi susținută de elevii claselor a XI-a şi a a XII-a vor susţine simularea naţională la Bacalaureat 2019 în perioada 18 – 21 martie.
 
Elevii de clasa a XI-a vor avea pentru examenul de matematică 30% subiecte grilă. 
 
Examene
 
Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale, prima probă scrisă din cadrul EN VIII, Limba şi literatura română, va avea loc pe data de 18 iunie 2019.
 
Calendarul mai arată că cea de-a doua probă scrisă (matematică) se va desfăşura în data de 20 iunie, iar ultima (limba şi literatura maternă – pentru elevii care au studiat această disciplină) este programată în data de 21 iunie.
 
Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 25 iunie (până la ora 12:00), procedură urmată de înregistrarea contestaţiilor, în intervalul orar 14:00 – 20:00. Examenul se va încheia sâmbătă, 29 iunie, cu afişarea rezultatelor finale.
 
Înscrierea absolvenţilor clasei a VIII-a în vederea participării la Evaluarea Naţională se face în perioada 3 – 7 iunie 2019. Conform ordinului de ministru privind structura anului şcolar 2018 – 2019, cursurile pentru clasa a VIII-a se vor încheia vineri, 7 iunie 2019.
 
Ulterior afişării rezultatelor, în perioada 3 – 7 iulie, absolvenţii clasei a VIII-a şi părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a, vor completa opţiunile din fişele de înscriere pentru admiterea la liceu. Vor parcurge aceeaşi procedură şi absolvenţii clasei a VIII-a care doresc să fie admişi în licee din alt judeţ.
 
Verificarea de către părinţi şi candidaţi a fişelor, corectarea greşelilor în baza de date computerizată şi listarea fişelor corectate din calculator sunt prevăzute în intervalul 4 – 8 iulie.
 
Repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a este programată vineri, 12 iulie 2019.
 
Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.