Apel către șoferi: redeveniți pietoni pentru o zi!

OPTAR și Comunitatea Bicicliștilor din București organizează sâmbătă, 21 septembrie, cu o zi înainte de Ziua fără Mașini – din cadrul Săptămânii Europene a Mobilității -, cel mai mare marș al bicicliștilor: „Vrem piste pe șosea! Vrem un oraș pentru oameni!”. Marșul va începe la ora 14.30, punctul de întâlnire fiind intrarea în Parcul Herăstrău de la Piața Charles de Gaulle, iar cel final – Intrarea în Parcul Tineretului.

„Facem un apel către posesorii de autoturisme să evite deplasarea cu mașina în zona în care este anunțat marșul. Având în vedere că la marș și-au anunat participarea atât bicicliști, cât și pietoni, persoane în scaun rulant sau persoane pe role, este posibil ca Poliția Rutieră București să impună restricții în zonă. Pentru că ziua de 22 septembrie este marcată la nivel European ca fiind “Ziua fără Mașini”, invităm șoferii să ni se alăture ca pietoni”, se arată în comunicatul remis redacţiei din partea organizatorilor.

Traseul marșului: Piața Charles de Gaulle – B-dul Mareșal C-tin Prezan – Arcul de Triumf – Șos. Kiseleff – Piața Victoriei – Șos. Nicolae Titulescu-Pasajul Basarab – Șos. Grozăvești – întoarcere la Intrarea Grozăvești – Șos. Grozăvești-Pasajul Basarab-Șos. Nicolae Titulescu – Piața Victoriei – Calea Victoriei – Piața Națiunile Unite – Splai Independenței – Izvor – Splaiul Independenței – B-dul Libertății – B-dul Națiunile Unite – Strada Izvor – Calea 13 Septembrie – B-dul Libertății – Piața Constituției -B-dul Unirii – Piața Unirii – B-dul Dimitrie Cantemir – Parcul Tineretului.

La marș sunt așteptate „toate persoanele care doresc o infrastructură funcțională pentru București: trotuare pentru pietoni, parcări pentru mașini, benzi dedicate transportului în comun, piste funcționale pentru bicicliști”.

Proiectele lui Oprescu au congestionat Bucureştiul

„Proiectele primarului Sorin Oprescu au dus la congestionarea Bucureștiului la nivelul tramei stradale și la impracticabilitatea mersului pe trotuare, cauzat de trasarea pistelor de biciclete pe trotuare și de lipsa locurilor de parcare. Fundația Motivation susține protestul, solicitând Primăriei Municipiului București respect față de persoanele în scaun rulant și accesibilizarea corectă a orașului. Sâmbătă, mii de bucureșteni vor fi în stradă pentru a cere primarului un oraș pentru oameni!”, se mai arată în comunicat.

Despre protest primarul general Sorin Oprescu susţine că “există voinţă politică”. “M-am întâlnit cu toate ONG-urile, am discutat de 3-4 ori şi am spus foarte clar: ne facem grupuri de lucru şi de studii. Am făcut cadrul organizatoric necesar, am dat în acest sens două dispoziţii de Primar. Am adus specialişti şi profesori. Sunt ONG-uri care lucrează alături de noi”, a declarat el, vineri, la Forumul de lucru pentru realizarea Planului Integrat de Mobilitate în municipiul Bucureşti şi zona sa regională de influenţă în transport, desfăşurat la Mogosoaia.

Sorin Oprescu a precizat că toate noile proiecte de infrastructură, fie că sunt obiective noi ori reabilitări şi modernizări, se realizează cu piste pentru biciclişti. A început şi realizarea pe carosabil a pistelor pentru biciclişti, însă numai acolo acolo unde trama stradala este mare şi permite acest lucru fără ca siguranţa bicicliştilor să fie afectată, a adăugat el.

La nivelul Uniunii Europene, prin implementarea Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă, toți participanții la trafic au fost armonios conciliați, iar orașele, dincolo de un înalt grad de funcționalitate, sunt dezvoltate armonios și la adevăratul potențial turistic. Sâmbătă, mii de bucureșteni vor cere același lucru de la autoritățile române, conchid organizatorii evenimentului de sâmbătă.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.