Autoritatea Aeronautică Civilă Română recomandă evitarea spaţiului aerian al Ucrainei

Autoritatea Aeronautică Civilă Română recomandă ca toate aeronavele operatorilor români să evite spaţiul aerian al Ucrainei până când vor fi luate, la nivel internaţional, decizii privind utilizarea acestuia. Autorităţile ucrainene au închis toate rutele aeriene care tranzitează estul ţării, după prăbuşirea unui avion al companiei Malaysian Airlines, soldată cu moartea a 295 de persoane, a anunţat Eurocontrol. 

“Având în vedere recentele evenimente din Ucraina legate de posibilul pericol în care se pot afla aeronavele civile care survolează spaţiul aerian al Ucrainei, Autoritatea Aeronautică Civilă Română recomandă ca, până când vor fi luate decizii la nivel internaţional privind utilizarea acestuia, toate aeronavele operate de către operatorii aerieni români să evite folosirea rutelor ce traversează acest spaţiu aerian”, se arată într-un comunicat remis în această seară.

În Adresa către Operatorii Aerieni Romani sunt enumerate toate companiile.

Totodată, organizaţia care se ocupă de gestionarea spaţiului aerian european a anunţat, într-un comunicat, că “toate zborurile pe aceste rute sunt în prezent respinse de Eurocontrol”, precizând că “toate aceste rute vor rămâne închise până la emiterea unui alt ordin”.

“Conform informaţiilor noastre, avionul zbura la altitudinea de 330 (aproximativ 10.000 de metri) când a dispărut de pe radare”, explică Eurocontrol.

“Aceste rute aeriene au fost închise anterior pentru zboruri la altitudinea 320, însă rămâneau deschise la înăltimea la care zbura avionul”, precizează oraganizaţia.

Noua interdicţie decisă de Kiev se referă în prezent la “nivelul de sol pănă la un nivel nelimitat” în zona Dnipropetrovsk, potrivit comunicatului.

Un avion de pasageri Boeing-777 al companiei Malaysia Airlines s-a prăbușit în estul Ucrainei, la circa 60 km de granița cu Rusia, nu departe de Donețk, unde au loc ciocniri între forțele ucrainene și separatiști proruși. Aeronava a fost lovită de o rachetă sol-aer.

Toți cei 15 membri ai echipajului, plus 283 de pasageri, dintre care 80 copii, au murit.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.