Bilanţ pe final de iarnă la Aeroportul Timişoara

La Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” Timişoara au fost folosite în această iarnă 40 de tone de substanţe degivrante şi antigivrante și 10 utilaje disponibile 24h/24h, se arată în bilanţul preliminar al administrației, la final de sezon rece.

Dintre substanţele degivrante şi antigivrante, aproape 10 tone de glicol şi 9,5 tone de uree au fost utilizate pentru prevenirea formării şi îndepărtarea gheţii şi a zăpezii de pe suprafeţele de mişcare, la pistă, căile de rulare şi la platformele de parcare a aeronavelor.

La aceste cantităţi se adaugă lichidele folosite pe suprafeţele aeronavelor: 15,75 t de degivrant şi 4,84 t de antigivrant.

Aeroportul utilizează pentru degivrare şi deszăpezire 10 utilaje: două utilaje de degivrare pentru aeronave şi 8 utilaje pentru suprafeţele de mişcare (două unimoguri pentru îndepărtarea zăpezii şi împrăştierea de material antigivrant, două camioane cu plug, două tractoare cu plug, o freză de zăpadă şi un utilaj pentru curăţarea aleilor), se precizează în comunicatul remis redacției.

„Angajaţii aeroportului au luat măsuri începând cu primele căderi de zăpadă, astfel încât s-a intervenit la orice oră din zi şi din noapte pentru curăţarea pistei şi a căilor de rulare cu utilajele din dotare, cu materiale degivrante şi antigivrante, conform „Planului de deszăpezire” aprobat în circuit intern şi avizat de Autoritatea Aeronautică Civilă Română”, se adaugă în comunicat.

deszapezire 048

„În această iarnă, deşi nu a fost una foarte grea, ne-am confruntat şi cu situaţii deosebite: în două rânduri am avut parte de fenomenul meteo „ploaie care îngheaţă”, dar şi de depuneri de zăpadă viscolită. Este important ca atunci când ne confruntăm cu condiţii meteo dificile prioritatea să fie siguranţa zborului şi pe plan secundar programul de zbor”, a declarat directorul aeroportului, Daniel Idolu.

Încă din septembrie au fost pregătite utilajele de intervenţie şi au fost asigurate stocurile de materiale. În prezent mai sunt 17,6 de tone de lichid degivrant şi 25,6 tone de lichid antigivrant pentru aeronave, iar pentru suprafeţele de mişcare (pistă, căi de rulare, platforme de parcare aeronave), o rezervă de 2,2 t de uree şi 5 t de glicol. Dacă va fi nevoie, aceste cantităţi vor fi suplimentate. Dacă nu, vor fi păstrate în stoc pentru iarna 2015-2016. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.