Bucureştii la 555 de ani, cu fântâni cântătoare la Unirii

Un spectacol multimedia în care vor prinde viață cele 22 de fântâni din zona Unirii va fi susținut vineri începând cu ora 19.00, de Zoli Toth Band, în prima zi a “Zilelor Bucureştiului”, eveniment organizat de Primăria Capitalei în perioada 19 – 21 septembrie, cu ocazia aniversării a 555 de ani de la prima atestare documentară a Bucureştilor (în 20 septembrie 1459, domnitorul Vlad Ţepeş a semnat un act prin care confirmă o donaţie făcută unor mici feudali).

Spectacolul multimedia face parte din proiectul “Bach în showbiz”, pe teme de muzică clasică, pop, rock, jazz și folclor românesc propuse de compozitorul Adrian Enescu.

Apa Nova a început în luna mai a acestui an reabilitarea și modernizarea celor 22 de fântâni de pe două tronsoane: Piața Unirii (5 fântâni) și Piața Unirii – Piața Constituției/Palatul Parlamentului (17 fântâni).

Lucrările au constat în înlocuirea și modernizarea/automatizarea totală a instalațiilor de apă ale fântânilor, reabilitarea/ înlocuirea părților ornamentale ale acestora, montarea instalațiilor de lumini, sunet și a senzorilor. Toate fântânile vor fi controlate de la distanță, precizează Primăria Capitalei, într-un comunicat remis redacţiei.

fantani, unirii, masini, trafic nou 18-Jean-Mihai PALSU

Muzică şi lumini de pe calculator

Muzica, jetul de apă și culorile vor, fi de asemenea, controlate de la distanță. Sistemul de iluminare al fântânilor este unul versatil, acționat și controlat cu ajutorul unui program pentru calculatoare ce poate reda aproape toate culorile din spectrul ROGVAIV (roșu, oranj sau portocaliu,  galben,  verde,  albastru,  indigo și violet).

Tot prin intermediul acestui soft, fântânile arteziene pot fi programate astfel încât jocul jeturilor de apă și al luminilor să fie corelat cu orice piesă muzicală.

fantani, unirii, nou-Jean-Mihai PALSU

O altă noutate adusă de acest proiect este denumirea fântânilor reabilitate până la acest moment. Fântânile din primul tronson vor purta numele A.I. Cuza, Grigore I. Ghica, Fântâna lui Bucur, Constantin Brâncoveanu și Emilian Pache Protopopescu.

Cele din tronsonul 2 Piața Unirii — Piața Constituției/ Palatul Parlamentului vor avea următoarele denumiri: Fântânile primăverii ( 4), Fântânile Verii (4), Fântânile Toamnei (4), Fântânile Iernii (4), respectiv “Vlad Țepeș – București 555”.

fantani, unirii, masini, trafic nou 14-Jean-Mihai PALSU

Participanții la eveniment vor primi din partea organizatorilor o broșură informativă despre istoria Bucureștiului și a personalităților marcante ce și-au pus amprenta asupra Capitalei, odată cu trecerea timpului.

fantani, unirii, masini, trafic nou 15-Jean-Mihai PALSU

Investiția pentru lucrările de reabilitare/modernizare și extindere a fântânilor din zona Unirii este integral suportată de Apa Nova București, aşa că este secretă.

ZILELE  BUCUREŞTIULUI

Evenimentele se vor desfăşura în Piaţa Constitutiei, Piaţa Universităţii, parcul Cişmigiu şi Centrul Istoric.

Porţi deschise la Hanul Gabroveni

Sărbătoarea Bucureştiului va debuta joi, 18 septembrie, cu inaugurarea Hanului Gabroveni, monument istoric consolidat, reabilitat şi modernizat cu fonduri norvegiene şi de la bugetul local, care va deveni noul centru cultural al Capitalei.

Pe 20 si 21 septembrie, Hanul Gabroveni îşi deschide oficial porţile, în intervalul orar 10-00 -20.00, pentru a-i întâmpina pe toţi cei doresc să cunoască mai bine unul dintre locurile care vor găzdui evenimente culturalle de acum încolo.

Parcul Cismigiu – Târgul Bucureştiului

Târgul se va desfăşura din 19 septembrie până în 21 septembrie, între orele 10.00 – 22.00. Vizitatorii sunt aşteptați cu o gamă diversă de produse, de la obiecte ale meşterilor populari la cele aparținând tinerilor creatori autohtoni. În zona culinară, culturală şi socială, este pregatit un spațiu alternativ de relaxare şi de petrecere a timpului liber, în natură, alături de familie şi prieteni.

Sâmbătă, 20 septembrie, începând cu ora 15-00 va avea loc Parada costumelor de epocă, urmată de un spectacol de magie “TeO Magic Show”, iar de la ora 18.00, timp de jumatate de oră va avea loc “Bătaia cu Flori”.

De la ora 16.45, spectacolele vor debuta cu Opera Comică “De la Hora Mărţişorului la Căluşari”. Vor urma minorităţile aromână, rromă, greacă, italiană, maghiară, turco-musulmană, germană, evreiască.

De la ora 20.00 până la 21.15 va urca pe scena orchestra “Valahia”, cu Andreea Haisan, Gheorghiţă Nicolae, Marioara Man Gheorghe şi Maria Dragomiroiu.

Duminică, 21 septembrie, Târgul Bucureştiului va continua cu zona culinară, culturală, atelierele interactive, parada costumelor de epocă şi „Bătaia cu flori”.

Începând cu ora 17.00, programul artistic va debuta cu un spectacol susţinut de Grupul “Trei Parale”, urmat de “Midnight Colors”, Anton Pann Ensemble.

De la ora 18.50 vor urca pe scena din Cişmigiu Ozana Barabancea & Band, urmată de Silviu Biriş şi Band Bucureşti, Maria Buză şi Taraful George Pătraşcu, Irina Sârbu & Band şi Marius Mihalache – Back to swing.

Centrul istoric – Dans latino în aer liber

Începând de vineri, 19 septembrie, timp de 3 zile, în intervalul 17.00 – 22.00, intersecția străzilor Lipscani şi Eugen Carada se va transforma într-un ring de dans în aer liber.

Artistii invitați vor dansa pe ritmuri latino şi vor susţine cursuri pentru cei ce doresc să invețe tainele coregrafiei.

Piata Constitutiei

“rEvolutia Muzicii Uşoare Romanesti”

Sâmbătă, 20 septembrie, începand cu ora 20.00, se va desfăşura “rEvoluţia Muzicii Uşoare Româneşti”, cu Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Monica Anghel, Cristi Minculescu, Horia Moculescu, Loredana, Delia, Marius Moga, Smiley, What’s UP, Adda, Ștefan Banică Jr. și mulți alții.

Publicul va fi invitat să cânte odată cu artiștii „De-ai fi tu salcie la mal”, „Strada Speranței”, „Bună seara, iubite”, „Truli, truli”, „Frumoasa mea”, „Mă întorc la tine, mare albastră”, „Lalele, lalele”, „Acasă”, „Pe barba mea” și multe alte piese care au traversat ani.

iMapp Bucharest 555

Tot sâmbătă, de la ora 23.00, Palatul Parlamentului va deveni un ecran gigant, pe care se va proiecta iMapp Bucharest 555, un spectacol multimedia unic în Europa, urmat de “DJ Open Air Party”care va transforma Piața Constituției într-un club în aer liber.

Vor fi proiectate 5 show-uri a câte 5 minute și 55 de secunde, pe cea mai impresionantă suprafață pe care o poate oferi o clădire. Chiar dacă fațada Palatului Parlamentului a mai fost folosită pentru proiecții, acum este prima dată când va fi încorporată într-un proiect de video-mapping, care presupune o imagine 3D complexă, ce animă prin forme și culori suprafața clădirii, folosind fiecare element arhitectonic pentru a personaliza și reinterpreta aria gigantică a construcției de 20.000 mp.

Selecția echipelor de artiști a fost efectuată în urma unui concurs desfășurat pe site-ul oficial al evenimentului, la care au participat echipe de artiști din întreaga lume. Dintre participanți, au fost selecționate 5 echipe. După ce vor avea loc toate cele 5 video-mappinguri, unul dintre ele va fi desemnat favoritul publicului, în urma unui vot prin sms, în timp real.

De la ora 23.05 show-ul va debuta cu echipa “Maxintensity” din Ungaria, urmata de echipa “The Macula” – Cehia, echipa “Damien Fountain” din Franta, “Les Ateliers Nomad” din Romania şi se va încheia cu proiecţiile echipei “SevenZero” din Polonia.

Dj Open Air Party

Dupa iMapp Bucharest 555, tot în Piaţa Constituţiei va avea loc, începând cu ora 24:00, DJ Open Air Party, eveniment ce-i aduce pe aceeași scenă pe Isabella „The Machine” Summers of Florence & The Machine şi pe Whoo Kid (Official DJ of 50 Cent).

În incheierea show-ului oferit de cei doi artiști internaționali va mixa DJ Nico de Transilvania, ambasador al Last Night a DJ Saved My Life (proiect prin care cei mai importanți DJ din lume sărbătoresc de 21 septembrie Ziua Păcii).

Fântâni Arteziene Bucureşti

Inaugurarea primei etape a proiectului „Fântâni Arteziene Bucureşti” va avea loc vineri, 19 septembrie, începând cu ora 19.00.

Evenimentul este susţinut printr-un spectacol live multimedia de către Zoli Toth Project, în cadrul proiectului «Bach in showbiz », pe teme de muzică clasică, pop, rock, jazz şi folclor românesc, propuse de compozitorul Adrian Enescu.

Piata George Enescu – Folk you!

Sambătă şi duminică, 19 şi 20 septembrie, în intervalul orar 19.00-23.00, se va desfăşura aici Festivalul “Folk you!”. Vor urca pe scena Vama, Pasărea Rock, Antract, Nicu Alifantis, Taxi, Florin Chilian şi Alexandru Andrieş.

Piata Universităţii – Concert de muzică alternativă şi spaţiu expoziţional

Vineri, 19 septembrie, la esplanada cu statui de la Universitate, de la ora 20.00 până la 23.00 va avea loc un concert de muzica alternativă cu cele mai cunoscute trupe româneşti ale momentului: “The Speakers”, “The Amsterdams”, “Les Elephants Bizarres”, “Luna Amara”, “Omul cu Şobolani” şi “Alternosfera”.

În intervalul 19-28 septembrie, esplanada cu statui se va transforma într-un spațiu expozițional, cu o instalație de artă contemporană – “Feed me!” – a artiștilor Marilena Oprescu Singer și Radu Pop. Proiectul va parcurge apoi un traseu itinerant în străinatate, urmând să ajungă printre altele și în Centrul Ars Electronica din Linz.

Simbolurile Bucureștiului la Palatul Brâncovenesc

Și Centrul Cultural “Palatele Brâncovenești” din Mogoșoaia participă, în perioada 19 – 21 septembrie, la sărbătoarea Bucureștilor, cu evenimente la care sunt invitați copii din școlile bucureștene și centre de plasament, pentru a participa la ateliere de creație susținute de artiști plastici. Tot pentru copii se vor organiza un minicircuit de Formula 1, sub forma de competiție cu premii și jocuri interactive susținute de actori profesioniști.

În curtea palatului vor fi spectacole de teatru și la concerte. Curtea palatului va fi decorată cu o pictură 3D supradimensionată, care va înfățișa imagini din trecutul Bucureștiului, din prezent, precum și o proiecție a Bucureștiului în viitor.

Duminica, 21 septembrie, începand cu ora 17.00, va avea loc un recital ADDA, iar de la 17.30, se va juca piesa de teatru “5 femei de tranzitie”, de Rodica Popescu Bitanescu.

Spectacolul este urmat (în intervalul 19.15-19.45) de un concert Byron şi de un recital Nightlosers, care va începe la ora 19.50.

De asemenea, vineri, 19 septembrie, la Palatul Copiilor, va avea loc Forumul Elevilor. Evenimentul va reuni reprezentanții liceelor bucureştene, iar elevii vor participa la workshopuri de dezvoltare şi consiliere personală.

Accesul publicului la toate evenimentele organizate de Zilele Bucureştiului este liber.

Detali despre evenimente, la https://www.bucuresti555ani.ro/

După modelul Mazăre, Oprescu a comandat şi el o piesă muzicală: “Bucureşti 555 de ani”: https://www.youtube.com/watch?v=04HGJ3fVQ2w

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.