UPDATE! Catastrofă feroviară în Spania: cel puţin 77 de morţi, în urma deraierii unui tren

Cel puţin 77 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 130 au fost rănite într-un cumplit accident de tren produs miercuri seara, în apropierea oraşului spaniol Santiago de Compostela (nord-vest), în jurul orei 21.00, ora locală (19.00 GMT), 22.00, ora României. Trenul de mare viteză a sărit de pe şine şi s-a izbit de un zid de beton, iar imediat s-a anunţat că au murit cel puţin 10 persoane, potrivit ziarului Voz de Galicia, citat de Reuters. Agenţia de presă spaniolă EFE a citat surse medicale şi din poliţie spunând că sunt cel puţin 100 de persoane rănite. Televiziunea spaniolă a vorbit de cel puţin 20 de morţi, precizând că bilanţul ar putea creşte. Jurnalul El Pais transmitea că deraierea a provocat cel puţin 24 de morţi iar El Mundo transmitea un bilanţ de cel puţin 30 de morţi. Bilanţul victimelor a crescut apoi vertiginos. (sursa foto cap: www.rtve.es, Agenţia EFE)

UPDATE 25 iulie: Cel puţin 77 de persoane şi-au pierdut viaţa şi cel puţin 130 au fost rănite. Presa spaniolă enumeră, joi, viteza excesivă (180 km/h în loc de 80 km/h în zonă) printre cauzele principale ale accidentului. Tragedia s-a produs într-o curbă, cu 4 km înainte de a ajunge în gară.

“Este vorba despre o curbă foarte complicată, foarte strânsă. De aceea, în locul unde a deraiat trenul, este interzis să se circule cu peste 80 de kilometri pe oră”, adaugă El Pais.

“Nu sunt mai puţini de 35 de morţi”, a declarat, pentru postul de radio Cadena Ser, preşedintele regiunii Galicia, Alberto Nunez Feijoo, cu puţin înainte de miezul nopţii. El a adăugat că există 200 de răniţi şi a vorbit despre o “scenă infernală”, relatează AFP.

Acelaşi preşedinte al regiunii Galicia a anunţat la puţin timp că cel puţin 69 de persoane au murit şi alte 143 au fost rănite.

Primele informaţii de la locul accidentului arătau 4 vagoane sărite de pe şine, unul dintre acestea fiind grav avariat.

Ulterior, televiziunile de ştiri din România difuzau imagini cu locomotiva care a luat foc şi cu toate cele 13 vagoane sărite de pe şine şi făcute bucăţi. Printre fiarele contorsionate se puteau zări corpuri omeneşti. Imaginile arătau şi pasagerii întinşi pe pământ fiind trataţi de salvatori, precum şi câteva cadavre acoperite, în apropierea şinelor.

accident tren spania 6

foto: www.lavozdegalicia.es

Cauzele deraierii trenului nu sunt cunoscute încă. Informaţiile de la martori sunt contradictorii, dar majoritatea susţin că trenul mergea cu viteză foarte mare şi că accidentul s-a produs după o curbă.

“Se pare că într-un viraj trenul a început să se răstoarne, ne-am balansat de mai multe ori şi mai multe vagoane au intrat unele în altele”, a povestit un martor, citat de postul de radio Cadena Ser.

O femeie care s-a aflat aproape de locul accidentului a declarat radioului că a auzit la început o explozie puternică şi apoi a văzut cum trenul a deraiat.

accident tren spania 5

 captură imagine Euronews

La faţa locului se află mai multe zeci de echipe de salvare. Trenul de mare viteză (200 km/h) avea 238 de pasageri şi făcea legătura între Madrid şi Ferrol, oraş de pe coasta Galiciei.

Mulţi dintre pasageri se deplasau la sărbătoarea Sfântului Iacov (Santiago), patronul galicienilor, o sărbătoare tradiţională în această regiune, care urma să fie sărbătorită mâine, 25 iulie. Încă nu se ştie naţionalitatea tuturor pasagerilor, dar pot fi şi turişti străini.

Nu se ştie încă dacă există şi români printre victime, pentru că autorităţile spaniole nu au terminat identificarea acestora şi nu au făcut publică nicio listă.

La Ambasada României de la Madrid s-a activat o celulă de criză, care ţine legătura în permanenţă cu autorităţile spaniole. La Santiago de Compostela sunt prezenţi 3 reprezentanţi ai ambasadei.

Autorităţile locale au anulat toate festivităţile programate pentru această sărbătoare. Autorităţile spaniole au pus la dispoziţia familiilor victimelor o linie telefonică pentru a primi informaţii.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.