Centrul Olimpic de la Soci

Cea de-a 22-a ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă se va desfăşura în perioada 6-23 februarie 2014 la Soci, Rusia. Deoarece nu mai este mult până la începerea Jocurilor, vă prezentăm în cele ce urmează câteva detalii despre principalele arene şi facilităţi construite special pentru acest eveniment.

În total se vor desfăşura 98 de probe în cadrul a 15 sporturi de iarnă. Atât Jocurile Olimpice cât şi cele Paralimpice 2014 sunt organizate de către Sochi Organizing Commitee (SOC). Această ediţie este prima care se organizează în Federaţia Rusă de la destrămarea Uniunii Sovietice. Probele olimpice vor avea loc în două „clustere“ de clădiri şi amenajări noi. În primul rând, este vorba despre un Parc Olimpic construit în Valea Imeretin, pe coasta Mării Negre, care include Stadionul Olimpic Fişt şi facilităţile pentru probele de interior. Evenimentele de exterior, de zăpadă, se vor desfăşura la Krasnaia Poliana. Pregătirile pentru jocuri au implicat, de asemenea, modernizarea sistemelor de telecomunicaţii, de alimentare cu energie electrică şi a infrastructurii de transport din regiune. Iniţial calculat la 12 miliarde USD, bugetul Jocurilor Olimpice de Iarnă 2014 a crescut la 51 miliarde, fiind vorba despre cea mai scumpă ediţie din istoria olimpică. Dintre acestea, 9,9 miliarde USD sunt asigurate de către structurile guvernamentale din Rusia, restul fiind acoperit din surse nebugetare, inclusiv fonduri private de investiţii. În cele ce urmează, vă aducem în atenţie câteva detalii despre principalele structuri unde se vor desfăşura diferitele probe din cadrul Jocurilor Olimpice de Iarnă 2014, aşa cum au fost ele prezentate de către Olympstroy – Corporaţia de Stat pentru Construcţia Facilităţilor Olimpice şi Dezvoltarea Soci.

Centrul de schi şi biatlon «Laura»

Finalizat în 2012 sub „bagheta“ Gazprom, centrul de schi şi biatlon este localizat în Parcul Naţional Soci, în districtul Krasnopoliansky. Complexul include un stadion, piste de curse în conformitate cu cerinţele Federaţiei Internaţionale de Schi şi o gamă completă de zone funcţionale de suport. Standurile permanente sunt proiectate cu o capacitate de 4.600 spectatori, iar cele temporare – 11.400 persoane. Clădirile principale includ vestiare pentru sportivi, spaţii pentru comentatori şi un centru de presă.

Centrul Alpin Rosa Khutor

Terminat tot în 2012, Centrul Alpin, localizat în districtul sus-menţionat, are o capacitate de 18.000 locuri (8.000 scaune, 10.000 locuri în picioare), piste omologate, zonă de start şi de finiş cu rânduri de scaune, sisteme de producţie zăpadă artificială, sisteme de teleschi etc. Lungimea totală a pistelor omologate este de 20,5 km. Aici se vor desfăşura competiţii pentru 10 discipline: schi coborâre bărbaţi (lungime pistă 3.599 m), coborâre combinată bărbaţi (2.885 m), coborâre super-gigant bărbaţi (2.275 m), slalom uriaş bărbaţi (1.508 m), slalom bărbaţi (558 m), coborâre femei (2.895 m), coborâre combinată femei (2.832 m), coborâre super-gigant femei (2.183 m), slalom uriaş femei (1.363 m), slalom femei (475 m).

Centrul de Sărituri «RusSki Gorki»

Centrul de sărituri are o capacitate de 15.000 locuri, dispunând de 5 piste de sărituri cu schiurile (-125, К-95 – pentru competiţii şi -20, К-40, К-60 – pentru antrenamente).

Arena «Shayba»

Destinată meciurilor de hochei, arena a fost finalizată în 2012, este localizată în Soci şi are o capacitate de 7.000 locuri. În concepţia proiectanţilor, aspectul arenei sugerează un vârtej de zăpadă. După olimpiadă, este posibil ca facilităţile să fie mutate în altă parte. Suprafaţa construită este de 9.710 mp, dintr-o suprafaţă totală de 22.870 mp.

Palatul de patinaj «Iceberg» şi Domul Balşoi

Situat în Soci, palatul Iceberg dispune de 12.000 locuri şi de patinoare pentru patinaj artistic şi patinaj-viteză pe distanţă scurtă cu dimensiuni de 60×30 m. Suprafaţa construită este de 20.670 mp, suprafaţa totală de 67.830 mp şi volumul total de lucrări de 535.496 mc. Bolshoy Ice Dome are o suprafaţă construită de 18.534 mp, o capacitate de 12.000 spectatori şi este proiectat în forma unei picături îngheţate. Pe timp de noapte, cupola va fi transparentă, iar pe timp de zi va reflecta lumina. După olimpiadă, clădirea va fi folosită ca şi centru multifuncţional sportiv, sală de concerte şi centru de divertisment.

Stadionul Olimpic „Fişt“

 

Finalizat în 2013, stadionul dispune de 40.000 locuri şi va adăposti ceremoniile de deschidere şi închidere ale Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de Iarnă 2014. Este denumit după Muntele Fişt şi este localizat la distanţă mică de Satul Olimpic. Stadionul este proiectat în formă de coajă de ou, pentru a reaminti de gloria artei Faberge. Pereţii şi acoperişul stadionului constituie o suprafaţă continuă de sticlă, proiectată pentru a reflecta lumina soarelui. „Bolul“ se deschide în partea de Nord, pentru a permite o vedere directă asupra munţilor Krasnaia Poliana, iar partea superioară e deschisă spre sud, cu vedere la Marea Neagră. Construcţia totală a costat 603,5 milioane USD şi, după Jocurile Olimpice, stadionul va servi ca teren de antrenament şi de meciuri pentru Naţionala de Fotbal a Rusiei.

Staţiunea de schi Krasnaia Poliana

– Complexul de Biatlon şi Schi Laura – biatlon, schi fond

– Rosa Khutor Extreme Park – schi freestyle şi snowboarding

– Rosa Khutor Alpine Resort – schi alpin

– Sliding Centrer Sanki – sanie, bob

– RusSki Gorki Jumping Center – sărituri cu schiurile şi Combinata Nordică (sărituri plus schi fond 2 km în jurul arenei)

– Sat Olimpic

 

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.