CFR: 278 de trenuri de călători au fost oprite în timpul grevei de avertisment

Protestul “spontan” al angajaţilor feroviari a afectat circulaţia a 278 de trenuri de călători, acestea fiind oprite în staţiile de cale ferată intermediare, pe întreaga reţea feroviară, între orele 07.00 şi 09.00, informează compania “CFR”. Toate aceste garnituri vor avea întârzieri mari astăzi, deoarece, pe lângă orele de blocare, vor acumula alte zeci de minute sau chiar ore, la reprogramare. Despre aceasta însă, reprezentanţii companiei nu oferă detalii.

“Facem precizarea că, în perioada declansării protestului spontan, niciun tren nu a fost oprit pe traseu, ci doar în staţiile de cale ferată”, se arată într-un comunicat de presă al Companiei Naţionale de Căi Ferate “CFR” SA.

Începând de la ora 9.00 au fost repuse în circulaţie toate trenurile afectate de protestul angajaţilor de pe raza regionalelor Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Braşov, Iaşi, Galaţi şi Constanţa, se mai precizează în documentul remis redacţiei.

Trenurile care nu au plecat din gări după ora 07.00 au fost reprogramate după ora 9.00, iar cele care au staţionat în gările intermediare îşi vor continua parcursul până la destinaţiile finale – evident, cu întârzierile de rigoare.

Compania “CFR” le cere scuze pasagerilor pentru disconfortul creat de acest eveniment şi recomandă călătorilor ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre întârzierile care se înregistrează în traficul feroviar la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară, la telefon 021/9521, se mai arată în comunicat.

Protestul ceferiştilor a afectat zeci de mii de călători care, timp de două ore, au fost nevoiţi să aştepte în gări reluarea circulaţiei feroviare sau să găsească alte mijloace de transport.

Liderii de sindicat susţin că acţiunea de astăzi este un ultim avertisment transmis conducerii CFR şi Ministerului Transporturilor pentru încheierea contractelor colective de muncă. În caz că negocierile vor eşua, salariaţii CFR sunt hotărâţi să meargă până la greva generală, argumentând că au pierdut peste 30% din venituri în ultimii 6 ani, plus alte drepturi.

Majorările salariale vor fi suportate însă tot din buzunarele celor care muncesc în mediul privat şi susţin bugetul de stat fără să fi beneficiat de vreo mărire de salariu în toată această perioadă de criză.

Ultima întâlnire cu ministrul Transporturilor, Dan Şova, a avut loc marţi iar astăzi va mai fi una, la ora 17.00, când sindicaliştii ar putea accepta sau nu propunerea de majorare salarială de 4%, oferită de CFR Călători, în loc de 10%, cât cer sindicaliştii.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.