Chiliman: Iarna va fi ca vara în 800 de blocuri din Sectorul 1. GALERIE FOTO

Programul de reabilitare termică a blocurilor din Sectorul 1, intitulat de edilul Andrei Chiliman “Iarna va fi ca vara!”, continuă în aceleași condiții ca până acum: gratuit pentru cetățeni. Prevederea legală potrivit căreia proprietarii de apartamente sunt obligați să plătească între 10 și 30% din costul reabilitării termice a locuințelor se aplică numai în localitățile în care anveloparea imobilelor se face din fonduri europene. Primăria Sectorului 1 a apucat însă, înainte de aprobarea de către Guvern a acestei posibilităţi, să contracteze un credit extern pentru astfel de lucrări iar locatarii blocurilor vor plăti indirect costurile, prin taxe şi impozite locale, din care se constituie o mare parte a bugetului acestei zone administratib-teritoriale a Capitalei.

În 2014 vor fi anvelopate 190 de blocuri. De la începutul anului au fost finalizate lucrările la 35 de imobile, iar la alte 140 lucrările sunt în diverse stadii de execuție.

Astfel, la sfârșitul acestui an, locatarii din peste 800 de blocuri din Sectorul 1 reabilitate termic în ultimii 5 ani vor avea facturi semnificativ mai mici la întreținere, căldură iarnă și răcoare vara în apartamente, precum și clădiri cu un aspect urbanistic plăcut.

Administrația locală a Sectorului 1 își propune ca, până la sfârșitul anului 2015, să finalizeze reabilitarea termică la toate blocurile eligibile a intra în acest program.

bloc reabilitat_2

“Doresc să-i asigur pe cetăţenii Sectorului 1 că programul de reabilitare termică a blocurilor va continua să fie gratuit! Ar fi nedrept şi inacceptabil ca proprietarii din unele imobile să beneficieze de reabilitare termică gratuit şi alţii nu. Nu putem să le fim unora mumă, iar altora – ciumă. Toţi proprietarii de apartamente plătesc impozite la bugetul local şi toţi au dreptul să beneficieze de investiţiile noastre în aceleaşi condiţii”, afirmă primarul Andrei Chiliman.

bloc reabilitat_3

Proiectul de reabilitare termică a blocurilor “Iarna va fi ca vara!” este o investiţie economică pe timp de criză. Aplicarea proiectului înseamnă creşterea valorii de piaţă a locuinţelor, creşterea economiilor cetăţenilor prin scăderea costurilor de întreţinere a locuinţei, precum şi reducerea risipei de resursă energetică, adaugă edilul.

bloc reabilitat_4

El mai spune că „pe lângă beneficiile de ordin economic, prin programul de reabilitare termică comunitatea Sectorului 1 va locui într-o zonă coerentă din punct de vedere urbanistic și estetic”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.