Combaterea evaziunii fiscale, cu toba

Cristian Atanasoaei, prefectul Bucurestilor, anunta constituirea, printr-un ordin al sau semnat in 23 februarie a.c., a unui task-force de lupta impotriva evaziunii fiscale, care va coordona controalele ce se desfasoara in echipe mixte pentru colectarea la bugetul de stat a sumelor si bunurilor provenite din activitati nelegale sau evazioniste ale societatile comerciale din Bucuresti. Insa cum majoritatea comerciantilor din metropola se aprovizioneaza cu produse din depozitele aflate in judetele vecine, este necesar ca actiunile sa fie dublate de operatiuni similare in aceste judete, recunoaste prefectulActivitatea task-force-ului se va intinde pe mai multe luni si se va concentra, in mod special, pe evaziunea din domeniul legumelor si fructelor, a alcoolului, carnii si tigarilor.

Echipa este formata din sefii principalelor institutii cu atributii de control de la nivelul Capitalei, si anume: Sectia Municipiului Bucuresti a Garzii Financiare, Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor, Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, Directia Generala de Jandarmi a Municipiului Bucuresti,  Directia de Sanatate Publica, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Directia pentru Accize si Operatiuni Vamale, Serviciul Anticoruptie al Municipiului Bucuresti si Directia Generala de Informatii si Protectie Interna.

Vor fi verificate atat firmele cu rulaj de marfa semnificativ, cat si comerciantii medii si mici. Controalele se vor concetra cu prioritate pe  provenienta marfurilor, pe etichetare si pe verificarea minutioasa a documentelor insotitoare ale marfurilor (facturi, avize etc).

Sunt vizate depozitele en-gros de tutun si alcool, depozitele mari de carne si legume-fructe de pe raza Capitalei, la acestea adaugandu-se pietele din Bucuresti si importatorii importanti ai acestor produse.

Controale saptamanale

Prefectul Cristian Atanasoaei a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa, si rezultatele controalelor din prima parte a lunii martie, cu precizarea ca acestea vor fi facute saptamanal. In 2 martie, la Piata de Gross din Sectorul 6 au fost verificate 27 de societati comerciale si aplicate 20 de amenzi in valoare totala de 53.000 lei, plus confiscarea altor sume de bani. Comisarii Garzii Financiare au incasat in aceeasi zi 5 dintre amenzile aplicate.

In 6 martie, la Piata de Gros din Sectorul 4 au fost verificate 99 de societati comerciale, fiind aplicate 24 de suspendari de activitate, 75 de amenzi in valoare totala de 192.600 lei si confiscate 8.523 Kg de legume. Alte 4.925 kg de legume-fructe in valoare de 33.180 lei au fost oprite temporar de la comercializare. Totodata, comisarii Garzii Financiare au incasat in aceeasi zi 27 dintre amenzile aplicate de ei si au incasat TVA in avans in valoare de 147.778 lei.

Ordinul premierului Ungureanu

Reamintim ca premierul Mihai-Razvan Ungureanu a ordonat sefilor de institutii responsabile de colectarea veniturilor sa aduca  la bugetul statului, in 60 de zile, fonduri de 1,5% din PIB, rezultate in urma controalelor privind evaziunea fiscala, cu prioritate din neplata TVA la legume-fructe si alcool. Termenul scadent expira la jumatatea lui aprilie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.